Innenriks

DNA-ekspert avviste at sporsmitte fra Tengs-tiltalt kunne skjedd

Sakkyndig DNA-ekspert Gro Bjørnstad avviste i retten at den siktedes DNA ved en feil kan ha havnet i en sporprøve etter drapet på Birgitte Tengs i 1995.

Bjørnstad er rettsgenetiker ved Oslo universitetssykehus og vitnet onsdag i rettssaken mot 52-åringen som er tiltalt for drapet i 1995. Under en flere timer lang sakkyndigforklaring i Haugaland og Sunnhordland tingrett avviste Bjørnstad at prøven kan ha blitt forurenset med DNA-fra 52-åringen i tiden fra den var blitt frosset ned i 1996 og fram til 2017 da den ble tatt fram og analysert på nytt.

– Den kan ikke hos oss ha blitt kontaminert av den tiltalte, svarte Bjørnstad.

Det er funnet av mannens Y-kromosom i en sporprøve fra strømpebuksa til Birgitte Tengs som har ført til tiltale i den 27 år gamle drapssaken.

Mannen nekter straffskyld og stiller seg helt uforstående til beskyldningene om at han skal ha drept Birgitte Tengs. Hans forsvarere har angrepet påtalemyndighetens DNA-bevis med påstander om at det må skjedd gjennom en oversmitting eller at prøven kan ha blitt forurenset gjennom politiets eller teknikeres håndtering.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Nyeste fra Dagsavisen.no: