Innenriks

Den siste Linge-soldaten har gått bort – August Rathke (96) er død

Et kapittel i norsk krigshistorie er lukket når August Rathke, den siste Kompani Linge-soldaten, nå er død. Han hylles for livslang kamp mot det totalitære.

Krigsveteranen og politikeren August Petro Theodor Olsen Rathke sovnet stille inn med de nærmeste rundt seg på Engen sykehjem i Bergen fredag kveld, opplyser sønnen, Lars Rathke, til NTB.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier at et kapittel i norsk krigshistorie nå lukkes, mens statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier det er vemodig at Rathke nå er død.

– Landet vårt har mistet en høyt dekorert krigshelt, og Arbeiderpartiet har mistet et æresmedlem, sier Støre til NTB.

– Nå er det igjen en brutal krig i Europa der demokrati og frihet står mot diktatur og undertrykkelse. August Ratkhe var til det siste opptatt av at vi må ha en høy beredskap mot totalitær ideologi, den ideologien han og motstandsbevegelsen kjempet mot under krigen. Vi vil hedre August Ratkhes minne og skal aldri glemme den innsatsen han og hans kamerater gjorde for frihet og fred, sier statsministeren.

– Et kapittel lukkes

Forsvarsministeren sier meldingen om Rathkes bortgang mottas med sorg.

– Nå er den siste soldaten fra Kompani Linge borte. Med det lukkes et kapittel i norsk krigshistorie. Vi minnes Kompani Linge og deres innsats i takknemlighet. Jeg kondolerer, og mine tanker går til hans nærmeste, sier Gram til NTB.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen møtte Rathke flere ganger. Han sier de to hadde gode samtaler.

– Han hadde energi, godt humør og et engasjement som jeg alltid vil huske. August Rathke var like engasjert i dagens situasjon som han var opptatt av at vi aldri måtte glemme krigen og kampen mot totalitære krefter. Jeg er takknemlig for den innsatsen August Rathke la ned gjennom et langt liv og minnes han med anerkjennelse og respekt, sier forsvarssjefen til NTB.

Flyktet til Storbritannia

Rathke etterlater seg to sønner, fire barnebarn og to oldebarn, skriver Bergens Tidende.

August Rathke var leder for den kommunistiske ungdomsbevegelsen i Bergen-området og redaktør for NKPs illegale avis Fortroppen. 24. januar 1945 flyktet han til Storbritannia da han var ettersøkt av Gestapo. Der ble han innrullert i Kompani Linge som 19-åring.

I fjor skrev Forsvarets Forum og Bergens Tidende at Rathke var den siste gjenlevende Kompani Linge-soldaten. Da hadde Erling Lorentzen og Asbjørn Fjeld gått bort med kort tids mellomrom.

– Det er jo vemodig. Særlig fordi vi hadde en veldig sterk veteranorganisasjon, sa Rathke til Forsvarets Forum.

– En måtte bli den siste

– Etter krigen fikk jeg et nært forhold til mange store personligheter som var med i Kompani Linge. En måtte bli den siste. Det ble meg. Det er vemodig, sa han til BT.

Rathke fremhevet kameratskapet i Kompani Linge som unikt.

Etter krigen ble Rathke med i Norges Kommunistiske Ungdomsforbund og senere aktiv i Arbeiderpartiet. Han satt flere perioder i Bergen bystyre og formannskap og var medlem av Hordaland fylkesting, der han ledet Ap-gruppa. Rathke ble utnevnt til æresmedlem i Arbeiderpartiet.

Fra 1975 var krigsveteranen redaktør av Lingeavisen.

Advarte mot å glemme historien

I intervjuet med Forsvarets Forum i fjor understreket Rathke at det var ideologien som lå bak andre verdenskrig som skremte ham mest.

– Andre verdenskrig var en ideologisk krig og ikke bare et spørsmål om gammeldags erobring av landområder og makt. Den var et spørsmål om å innføre et helt nytt livssyn i den mest utviklede delen av Europa. Det var en utrolig revolusjon som fant sted i kulturlandet Tyskland og som truet hele verden, sa han.

Rathke advarte mot hva som kan skje hvis ungdommen glemmer historien.

– Deler av den ideologien som vi kjempet mot den gangen, lever fremdeles. Når det utrolige skjedde den gangen for 80 år siden, kan man være redd for at også noe nytt utrolig kan skje. Så kampen for å opplyse om krigstiden og nazismen, den er vi nødt til å holde levende, sier sa han.

Rathke ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv og flere norske og britiske utmerkelser. I 2015 fikk han regjeringens minnemedalje for innsats under andre verdenskrig.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen