Innenriks

Ber kommunene bosette 35.000 flyktninger i 2023: – Vi må strekke oss

Norske kommuner må forberede seg på å bosette 35.000 flyktninger i 2023, samtidig som de fleste som kom i år, blir værende. – Det neste året vil bli krevende.

– Vi går i dag ut med et brev til kommunene der vi ber dem forberede seg til å ta imot 35.000 flyktninger i 2023. Det kan bli færre, men det kan også bli flere, for denne situasjonen er uforutsigbar, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse fredag.

Hittil i år er 32.000 flyktninger bosatt eller er på vei til å bli det. De fleste har flyktet fra krigen i Ukraina og blir værende også til neste år. Samtidig melder flere kommuner om kapasitetsutfordringer.

– Norske kommuner har klart å bosette rekordmange flyktninger rekordraskt. Jeg er stolt og takknemlig for alle som har gjort det mulig. Vi skal stille opp fremover også. Sammen skal vi klare å gi flyktningene som kommer, et trygt og godt opphold i Norge, sier Støre.

Både Støre og arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) er tydelige på at 2023 kan bli vanskeligere enn året som har gått.

– Jeg vet fra erfaring rundt om i Norge at flere kommuner nå opplever at det er utfordringer med kapasiteten til å ta imot flere flyktninger. Så det kan bli tøffere i 2023 enn i 2022. Det neste året vil bli mer krevende. Presset på knappe ressurser vil øke, sier Støre.

Må strekke oss

– Overordnet er jeg ikke i tvil om at vi kan få det til hvis vi strekker oss. Vi er nødt til å være klare til å vise betydelig fleksibilitet og oppfinnsomhet. Så må vi som en beredskap også planlegge for å velge veldig utradisjonelle løsninger om det blir nødvendig, sier Støre på spørsmål fra NTB.

Persen understreker at de har hatt dialog med både kommunene og fylkeskommunene.

– Hos noen er kapasiteten strukket, mens andre har god kapasitet. Bosettingen foregår i raskt tempo fremdeles, og bosettingsviljen er fortsatt stor. Og er det én ting vi har sett fra 2022, er det nettopp hvor mange gode og kreative løsninger kommunene klarer å finne, sier hun.

330 enslige mindreårige

I likhet med i år ventes det en stor andel flyktninger fra Ukraina. Minst 330 enslige mindreårige, som kommer uten følge av slekt eller venner, ventes i løpet av 2023, ifølge Imdi.

– Innsatsen som kommunene gjør for bosetting og integrering av flyktninger i Norge, vil bli minst like viktig neste år, sier direktør Libe Rieber-Mohn i Imdi.

Tallet er basert på prognoser over ankomster i år og neste år. Imdi sender fredag brev til kommunene med anmodning om å bosette flyktninger.

– Imdi spør alle landets kommuner om å bosette også i 2023 og oppfordrer alle kommuner til å fatte vedtak i tråd med antallet flyktninger de anmodes til å bosette, sier Rieber-Mohn.

Saken fortsetter under videoen

– Stolt

Så godt som alle landets kommuner har bosatt ukrainske flyktninger.

– Norske kommuner har klart å bosette rekordmange flyktninger rekordraskt. Jeg er stolt og takknemlig for alle som har gjort det mulig. Vi skal stille opp fremover også. Sammen skal vi klare å gi flyktningene som kommer, et trygt og godt opphold i Norge, sier Støre.

Også arbeids- og inkluderingsministeren skryter av kommunene.

– Kommunenes solide innsats er avgjørende for at vi skal lykkes. Nå oppfordrer jeg alle til å fatte vedtak i tråd med anmodningen også for neste år, sier hun.

Over halvparten av flyktningene som har rett til norskopplæring og introduksjonsprogram, er i gang med opplæringen. De ønsker å ta del i det norske samfunnet.

– Nav anslår at 1.750 ukrainske flyktninger har fått arbeidsforhold i Norge siden utgangen av mars. Noen vil selvsagt trenge mer tid før de er klar for jobb eller utdanning, sier Persen.

Hittil i år er over 32.000 flyktninger bosatt eller på vei til å bli bosatt, de fleste fra Ukraina.

– Vi vet at det blir krevende også i 2023. Vi må planlegge for at de høye ankomstene holder fram og opprettholde innsatsen. Ikke bare på bosetning, men også med å hjelpe dem som kommer hit, med å ta aktiv del i det norske samfunnet. De vil lære seg norsk, og de vil i jobb, sier Persen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen