Innenriks

Laksegiganten Lerøy har sendt permitteringsvarsel til 339 ansatte

Oppdrettsselskapet Lerøy har sendt ut permitteringsvarsel til 339 ansatte innen bearbeiding av fisk i Norge.

I en pressemelding skriver selskapet at 158 ansatte permitteres ved anlegget på Skjervøy, 125 ansatte permitteres ved to anlegg på Hitra, mens 56 ansatte permitteres fra anlegget på Osterøy.

– Dette er først og fremst en helt forferdelig situasjon for våre dyktige medarbeidere som permitteres og deres familier, men også for alle oss andre i Lerøy. Permitteringene vil dessverre også ramme våre leverandører og kunder, skriver konsernsjef Henning Beltestad i Lerøy Seafood Group ASA i en pressemelding.

Mener regjeringen har skylda

Han legger skylden på regjeringen og forslaget om grunnrenteskatt på laks.

– Selv om vi har jobbet intenst i over en måned for å få på plass kontrakter med våre kunder, så har vi ikke lykkes med det. For å bearbeide laksen må vi ha langtidskontrakter, og dette markedet er nesten helt borte etter regjeringens forslag om tredobling av skatten og modellen de bruker. Hvis vi ikke har kunder til våre bearbeidede produkter, kan vi heller ikke produsere dem, sier Beltestad.

Saken fortsetter under videoen

Får støtte fra NHO

NHO-sjef Ole Erik Almlid stiller seg bak Lerøy-sjefens oppfordring til regjeringen.

– Dette er svært triste nyheter. Ikke minst for Lerøy og deres ansatte, men også for hele bransjen. Grunnrenteskatten kom på toppen av allerede betydelige skatteutgifter, og jeg har hele tiden sagt jeg er bekymret for konsekvensene, sier han i en melding til NTB.

Han sier han håper dagens nyhet fra Lerøy også gjør inntrykk på regjeringen, og at de utsetter innføringen og gjennomfører en skikkelig konsekvensutredning av forslaget før det sendes til Stortinget.

– Norske private eiere og vanlige folks arbeidsplasser er grunnstammen i norsk næringsliv, og livsgrunnlaget for mange kystsamfunn, sier Almlid til NTB.

– Stikk i strid med fagre løfter

Hitra-ordfører Ole Laurits Haugen (Ap) ber også regjeringen om å ta grep.

– Nå må Jonas, Trygve og de mange som har heiet på det de mener er en fortreffelig modell for rettferdighet, nemlig statlig grunnrentebeskatning basert på en såkalt normpris, forstå alvoret, sier Haugen til VG.

Han kaller permitteringene en «svært, svært beklagelig effekt» av den nye skatten.

– Det er stikk i strid med alle fagre løfter og uttalte målsettinger om å satse på økt innenlands bearbeiding, og dermed skape mer sysselsetting og innlands verdiskaping, sier ordføreren.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: