Innenriks

Frp ber regjeringen legge press på Kina og India på klimatoppmøtet i Egypt

Fremvoksende økonomier som Kina og India bør trappe opp klimakuttene, mener Frp, som ber regjeringen legge press på de to landene på klimatoppmøtet i Egypt.

– Årets klimatoppmøte blir feilaktig fremstilt som et Vesten mot resten-scenario, der land som Norge i for stor grad er opptatt av å binde seg til nye og ensidige utslippsforpliktelser, sier klimapolitisk talsperson Marius Arion Nilsen i Fremskrittspartiet til NTB.

– Det henger ikke på greip at de mest folkerike landene som Kina og India nok en gang slipper unna dersom man er opptatt av reelle utslippsreduksjoner, sier Nilsen.

Den norske regjeringen besluttet nylig å skjerpe utslippskuttene, slik at målet nå er et kutt på minst 55 prosent innen 2030 sammenlignet med nivået i 1990.

Men slike kutt får lite å si dersom Kina og India øker sine klimagassutslipp, påpeker Nilsen.

– Norges fokus bør heller være hvordan vi i samarbeid med andre land kan legge større press på de asiatiske kullverstingene, som med Parisavtalen i ryggen kan fortsette utslippsfesten som før. Frp forventer at regjeringen koordinerer en felles innsats med andre europeiske land og leverer på dette under klimatoppmøtet, sier han.

En lang rekke statsledere og klimatopper er i disse dager samlet på klimatoppmøtet COP27 i Sharm el-Sheikh i Egypt. Fra norsk side stiller blant annet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Sample HTML block

Nyeste fra Dagsavisen.no: