Innenriks

Fylkesordførere ber regjeringen finne ekstra midler til fylkesoppløsningene

Regningen for oppløsning av kommuner og fylker kan ende opp hos de fylkene og kommunene som ikke skal løse seg opp. Samtidig snur stemningen blant innbyggerne.

Regjeringen kan ende med å sende regningen for kommune- og fylkesoppløsning til fylkene og kommunene som ikke skal løse seg opp, skriver VG.

Årsaken er at regjeringen i utgangspunktet kun har satt av en startpost i statsbudsjettet på 200 millioner kroner, mens utgiftene – ifølge fylkene og kommunenes egne beregninger – kommer opp i totalt 846 millioner kroner.

De 200 millioner kronene kommer fra kommuneopplegget – som er den samlede rammen for statlige overføringer til hele Kommune-Norge. Det betyr at kommunene og fylkene som ikke skal skille seg, må være med på å spleise på kostnadene.

Vil ha friske midler

En slik løsning avvises totalt av flere fylkesordførere, som ber regjeringen om å finne friske midler fra andre steder i budsjettet og ikke la oppløsningene gå ut over tilbudet i de andre kommunene.

Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) understreker at regjeringen har sagt at de vil dekke nødvendige og direkte kostnader etter søknad, og vurdere behovet for bevilgning i senere budsjett.

Saken fortsertter under videoen

Stemningen snur

Samtidig viser en meningsmåling gjort for NRK av InFact at stemningen blant innbyggerne i noen av fylkene som skal oppløses, er i ferd med å snu.

I Vestfold og Telemark sa 69 prosent at de var for en oppsplitting av fylkene i fjor. Et snaut år senere er ja-andelen sunket til 37 prosent.

I Viken sa 56 prosent ja til oppsplitting i fjor, mens det ifølge spørreundersøkelsen også i Viken bare er 37 prosent som mener det samme nå.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen