Innenriks

Telenor advarer mot Amazon-svindel på mobilen

Vær på vakt om du mottar et anrop fra et ukjent, norsk mobilnummer der noen utgir seg for å være fra Amazon, advarer Telenor.

– I det siste har vi fått mange henvendelser om denne typen svindel. Det gis inntrykk av at det ringes fra Amazon, men det kunne like gjerne vært Microsoft, som mange har opplevd tidligere, sier senior sikkerhetsrådgiver Thorbjørn Busch i Telenor.

Han forklarer at de som ringer for eksempel hevder at det er registrert en bestilling på en dyr Iphone i ditt navn.

– Når du bekrefter at det ikke stemmer, tilbyr de å hjelpe deg å kansellere bestillingen, og det er da det er lett å la seg lure, forteller Busch.

Saken fortsetter under videoen

Under påskudd av å skulle hjelpe deg, ber den som ringer deg om å laste ned en app. Den siste tiden er det spesielt appen AnyDesk som har vært de kriminelles foretrukne verktøy – men det er kjent at også programmer som TeamViewer har vært misbrukt til samme type svindel.

Dette er i virkeligheten et verktøy som gir de kriminelle mulighet til å se alt du gjør på mobilen din. Dersom du har Android-telefon vil de også kunne overstyre telefonen din og for eksempel endre passord, sier Busch.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen