Innenriks

Historisk stor tildeling til forskning fra Kreftforeningen

Kreftforeningen tildeler 186 millioner kroner til livsviktig forskning. Tildelingen er den største noensinne og kommer utelukkende fra organisasjonens givere.

Pengene er samlet inn ved at folk har kjøpt rosa sløyfe, gitt penger til Krafttak mot kreftaksjonen, betalt medlemskontingent eller løpt for kreftsaken. Det er også gaver fra privatpersoner og næringsliv, jule- og bursdagsgaver, samt testamenter.

– Det er dette spennet i giverglede som gjør at vi kan fordele denne rekordsummen, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Tildelingen innebærer at 25 toppforskere får opptil 8 millioner kroner hver til kreftforskning.

Flere av årets utvalgte forskningsprosjekter er også utenfor Norges tre største byer, noe Ross tror vil heve lokal kompetanse og bidra til at flere pasienter får gode behandlingstilbud nær sine hjemsted.

Saken fortsetter under videoen

– Dette har enorm betydning for pasienter over hele landet, fastslår hun.

Flere av midlene går til forskningsprosjekter innenfor immunterapi, som går ut på å stimulere kroppens immunforsvar til å drepe kreftceller, og til videreutvikling av stråleterapi, en behandling mange kreftpasienter er gjennom.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen