Innenriks

Naf: Hver femte bil på norske veier er elektrisk

Én av fem personbiler i Norge er nå elbiler, ifølge Naf. Det er den høyeste andelen i Europa.

– Før nyttår har andelen elbiler på norske veier passert 20 prosent. Det er den høyeste elbil-andelen i Europa. Bare i år kommer det 120.000 nye elbiler på veiene, sier myndighetskontakt Thor Egil Braadland i Naf.

Hurtigladingen i Norge er imidlertid klønete og komplisert, mener han. Særlig fordi forbrukere ofte må ha flere ulike ladeapper.

– Regjeringen bør derfor kreve at ladeoperatørene åpner datasystemene sine, slik at alle kan bruke sin ene favoritt-app på alle ladestasjoner. Dette er enkelt å få til. Sverige har gjort det, det samme har Nederland, sier han.

Saken fortsetter under videoen

Regjeringen har lovet en ladestrategi før nyttår, men det er for sent, mener Braadland. Han viser til at EU er i ferd med å vedta krav om åpen digital betaling for lading, såkalt «e-roaming». Dette skal innføres i EU og dermed i Norge, men gjelder senest fra 2027.

– Det er ingenting som hindrer Norge i å gå først her også. Ingen andre land i Europa har så høy elbiltetthet som Norge. Det er selvsagt at den norske regjeringen burde gå foran og kreve enklere lading allerede fra 2023, sier han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: