Innenriks

Riksadvokaten mener Viggo Kristiansen må frifinnes for drapene i Baneheia

Riksadvokaten mener Viggo Kristiansen må frifinnes for drapene og voldtektene i Baneheia i 2000. Kristiansen har sonet 21 år i fengsel for ugjerningene.

Av NTB

Riksadvokat Jørn Maurud vil gå til lagmannsretten med beskjed om at Viggo Kristiansen skal frifinnes for drapene og overgrepene han ble domfelt for for 20 år siden.

Han ber retten avsi frifinnende dom mot Kristiansen uten at det avholdes ny rettssak.

– Jeg vil be Borgarting lagmannsrett frifinne Kristiansen i gjenåpningssaken. Det samlede etterforskningsmaterialet gir klart ikke bevismessig grunnlag for straffeforfølgning av Kristiansen for de forhold han ble dømt for i Baneheia-saken, sa riksadvokat Jørn Maurud da han offentliggjorde sin avgjørelse på en pressekonferanse fredag.

– Han var veldig glad

Viggo Kristiansen er veldig, veldig glad, sier forfatter Bjørn Olav Jahr etter å ha snakket med Kristiansen på telefon like etter at frifinnelsen ble kjent.

– Han var veldig, veldig glad. Veldig fornøyd, sa Jahr til pressen om telefonsamtalen.

Jahr står bak boken «Drapene i Baneheia» som kom ut i 2017. Der konkluderte han med at Jan Helge Andersen måtte ha utført handlingene alene.

– Veldig, veldig deilig, sier Viggo Kristiansens bror til NRK etter at Riksadvokaten gikk inn for frikjennelse.

– En fantastisk følelse. Det ble som forventet, men allikevel er det spesielt, fortsetter han til NRK.

– Mamma, pappa og Viggo var hjemme da beskjeden kom. Det er en veldig «endelig»-følelse. Det viktigste for oss er at Viggo nå er frikjent, men Baneheia-saken er ikke over ennå, sier han.

– Endelig, sier Viggo Kristiansens far, Svein Kristiansen, til VG om at Riksadvokaten vil frikjenne Viggo Kristiansen.

– Enkelt og greit kan jeg si endelig. Det er dette vi har ventet på i 20 år, sier Svein Kristiansen til VG.

Jan Helge Andersen tar riksadvokatens beslutning til etterretning, sier hans advokat Svein Holden etter beslutningen om at Viggo Kristiansen må frifinnes.

– Vi har ikke ytterligere kommentarer til avgjørelsen, sier Holden til NTB.

– Finnes ikke tekniske bevis

– Min avgjørelse er truffet helt uavhengig av vurderinger som tidligere er gjort av påtalemyndigheten, domstolene og gjenopptakelseskommisjonen, sa riksadvokat Jørn Sigurd Maurud.

– Sentralt for vurderingene er at det ikke finnes tekniske bevis som knytter Kristiansen til de straffbare handlingene. Heller ikke DNA-spor.

Han konkluderte med at ingen av betingelsene for domfellelse er til stede for Kristiansens del i Baneheia-saken.

Riksadvokaten er helt klar på at det ikke er avdekket noe ny informasjon som knytter Viggo Kristiansen til ugjerningene i Baneheia. Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud sa på pressekonferansen at de nye opplysningene i etterforskningen klart svekker bevisene som Kristiansen ble dømt for tidligere.

– Etter min mening er det ingen av betingelsene for å bli overbevist om straffskyld som er til stede i Viggo Kristiansen sted, sa Maurud.

Ikke funnet Kristiansens DNA

Viggo Kristiansen hadde sittet i fengsel i 21 år da han 1. juni i fjor ble løslatt i påvente av den nye etterforskningen av saken. Han har hele tiden hevdet sin uskyld og hadde forsøkt å få saken sin gjenopptatt fire ganger tidligere før begjæringen ble tatt til følge i fjor.

Dommen mot Kristiansen lente seg på Jan Helge Andersens forklaring, og det er ingen fellende teknisk bevis mot Kristiansen.

Nye prøvemetoder på DNA-funn fra etterforskningen for 22 år siden har avdekket arvemateriale fra Jan Helge Andersen på begge ofrene, også Lena Sløgedal Paulsen, som Andersen ble frikjent for å ha voldtatt og drept.

– Sentralt for vurderingen er at det ikke er tekniske bevis som knytter Kristiansen til handlingene, heller ikke DNA-spor, sa Maurud, som også slår fast at det hefter usikkerhet rundt de originale DNA-prøvene når det gjelder kontaminering av prøvene.

Lite DNA

Han påpekte også at de opprinnelige prøvene som ble tatt, inneholdt små mengder DNA, noe som øker risikoen for feilkilder.

– Nye analyser av DNA-prøvene foretatt etter gjenåpningen har ikke bidratt til å styrke en teori om at ugjerningene i Baneheia ble utført av to gjerningspersoner, sa Maurud.

– I til sammen ni av prøvene tatt fra jentene er det påvist DNA-bidrag i form av fullstendig eller delvis profil forenlig med domfelte Jan Helge Andersen. Det er ikke gjort tilsvarende funn for Kristiansen.

Det er påvist forurensning i to av prøvene, blant annet fra en person som tok del i sporsikring etter drapene.

– Dette bidrar til å styrke hypotesen om at utslagene i de opprinnelige analysene i 2000 og 2010 kan skyldes kontaminasjon, sier riksadvokaten.

Teledata

Maurud konstaterte også at teledata, det såkalte mobilbeviset, tilsier at Kristiansen ikke er skyldig. Beviset er dessuten ikke forenlig med versjonen Jan Helge Andersen har gitt om Kristiansens bevegelser i tidsrommet da drapene ble begått.

– Som kjent mottok og sendte Viggo Kristiansen fire tekstmeldinger da ugjerningene i Baneheia ble begått. Opplysningene som foreligger befant seg innenfor dekningsområdet til basestasjonen Eg A da tekstmeldingene ble mottatt og sendt. Uten holdepunkter for noe annet må dette legges til grunn, og da er ikke teledataene forenlig med Andersens versjon av det som skjedde, sier Maurud.

Tvert imot er teledataebevisene forenlig med Kristiansens forklaring om at han i det aktuelle tidsrommet oppholdt seg ved egen bopel, sier Maurud.

– Andersens forklaring lider av svakheter

Jan Helge Andersen har hatt en mer sentral rolle i Baneheia-saken enn han tidligere har forklart seg om, mener riksadvokaten.

– Andelens forklaring lider, etter min mening, på flere sentrale punkter av svakheter, ikke minst på grunn av manglende samsvar med andre opplysninger i saken, sier riksadvokat Jørn Sigurd Maurud.

– Jeg kan ikke gå inn på alle detaljer om dette, men av vesentlig betydning er at DNA-bevisene som nå foreligger, trekker i retning av at Andersen har hatt en annen og mer sentral rolle enn han tidligere har forklart seg om, særlig når det gjelder de seksuelle overgrepene som begge jentene ble utsatt for. Og som nevnt lar hans forklaring seg vanskelig forene med teledatabevisene

– Samlet sett er Andersens forklaring preget av uriktigheter og manglende troverdighet i en slik grad at den vanskelig kan tillegges vekt i Kristiansens disfavør, sier Maurud.

Vil etterforske videre

Riksadvokaten bekrefter at Jan Helge Andersen vil bli videre etterforsket etter frifinnelsen av Viggo Kristiansen.

– I Andersens tilfelle etterforsker vi saken videre med sikte på ytterligere avklaring av Andersens rolle, sa Maurud på fredagens pressekonferanse.

– Jeg kan ikke si noe mer om Andersens situasjon, sa Maurud, som bekrefter at etterforskningen vil intensiveres i Andersen tilfelle når lagmannsretten har avsagt dom i gjenåpningssaken mot Kristiansen.

Jan Helge Andersen ble i 2002 dømt i lagmannsretten til 19 års fengsel for medvirkning til voldtekt av Lena Sløgedal Paulsen (10) og for drap på hennes venninne Stine Sofie Sørstrønen (8) i Baneheia i Kristiansand i mai 2000. Han ble imidlertid frikjent for å ha voldtatt og drept Sløgedal Paulsen. Andersen pekte på kameraten Viggo Kristiansen som hovedmann og initiativtaker til drapene. Andersen ble prøveløslatt i 2016 etter å ha sonet 16 år i fengsel.

Viggo Kristiansen har hele tiden nektet for å ha hatt noe med saken å gjøre, men ble dømt til 21 års forvaring. Fredag ble det klart at Riksadvokaten mener Kristiansen bør frifinnes.

Viggo Kristi­ansen ble løslatt 1. juni i fjor etter en avgjørelse i Høyesterett.

Sjødin: Ikke overraskende

– Dette er ingen overraskelse. Det er ikke alternativer til dette. Men bekreftelsen betyr veldig mye, så dette er veldig bra, sa Viggo Kristiansens forsvarer, advokat Arvid Sjødin til NTB da han ble varslet om Riksadvokatens avgjørelse fredag.

Han fulgte Mauruds redegjørelse fra et møterom på Hotel Bristol i Oslo og fikk en melding fra Riksadvokaten kort tid før Maurud gikk på podiet, der han konstaterte at Kristiansen er blitt utsatt for et av de verste justismordene gjennom tidene

Viggo Kristiansen ble i 2002 dømt i lagmannsretten til 21 års forvaring for å ha vært hovedmannen bak voldtektene av og drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Jan Helge Andersen ble dømt i samme sak til 19 års fengsel for voldtekt og drap på Sørstrønen og medvirkning til voldtekt på Paulsen.

Riksadvokatens beslutning kommer etter at Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker i fjor bestemte at Viggo Kristiansen skal få gjenåpnet saken sin. Etter det har saken vært etterforsket av Oslo politidistrikt.

Saken fortsetter under videoen

Lagmannsretten avgjør

Det er Borgarting lagmannsrett som må ta endelig stilling til om Viggo Kristiansen skal frikjennes for drapene og voldtektene han ble dømt for i 2000. Saken vil i nærmeste fremtid oversendes lagmannsretten for videre behandling.

Det vil i tråd med riksadvokatens beslutning bli nedlagt påstand om frifinnelse for tiltalen post I til III og påstand om straff for de forhold som er avgjort ved Kristiansand tingretts dom, post V til VII, heter det i en pressemelding fra Oslo statsadvokatembeter.

Hvis Kristiansen frifinnes, er han likevel rettskraftig domfelt for to forhold – flere overgrep mot en mindreårig jente og plagsom atferd overfor en voksen kvinne i nabolaget. Dermed må retten ta opp spørsmål om straffutmålingen for disse to forholdene. Disse forholdene har Kristiansen erkjent, og de er rettskraftig avgjort siden de ikke ble anket videre fra byretten.

Kristiansen vil kunne kreve erstatning fra staten ved en frifinnelse. Hans forsvarer Arvid Sjødin sa fredag morgen til NRK at han kan kreve over 30 millioner kroner i erstatning om han blir frikjent.

Kristiansen sa selv i et intervju med Fædrelandsvennen i sommer at en eventuell erstatning kommer i andre rekke.

– Ingen penger i verden kan gjøre opp for 21 år i fengsel og den smerte denne saken har påført meg og min familie. Jeg er evig takknemlig for at familien har vært villig til å til å stille opp for meg slik de har gjort i alle år, sa Kristiansen.

Beklager på det sterkeste

Baneheia-saken har fått dypt tragiske konsekvenser for Viggo Kristiansen. Hans nærmeste har lidd et ufattelig tap, sier riksadvokat Jørn Sigurd Maurud.

– Denne saken er dypt tragisk for Kristiansen og hele rettsstaten. Jeg vil derfor på vegne av hele påtalemyndigheten beklage den urett som er begått mot ham og hans nærmeste, sier riksadvokat Jørn Sigurd Maurud.

Kristiansen har altså sonet 21 år i fengsel.

– Jeg har den dypeste forståelse for at gjenopptakelsesprosessen og denne avgjørelsen også er en stor belastning for de etterlatte og pårørende til Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen. Denne beslutningen etterlater noen spørsmål som både de og mange andre ønsker svar på. Vi har en oppgave foran oss i å vurdere hvordan vi kan og skal håndtere Baneheia-saken videre. Vi må finne ut hva som gikk galt, og hvordan vi kan forhindre at noe slikt skjer på nytt, sier Maurud videre.

Riksadvokaten: Bør granske Baneheia-saken

– Når vi får en sak som dette, som treffer rettsstaten så hardt, er det maktpåliggende at vi gjennomgår hele prosessen fullt ut, og snur alle steiner for å finne ut hva som gikk galt, og hvordan vi kan forhindre at noe tilsvarende skjer igjen, sier Maurud.

Han sa at han ikke bør ha ansvaret for en slik gjennomgang.

– Skal en slik gjennomgang oppfattes som troverdig og uavhengig, må den foretas av andre og uavhengig av min eteat, sier riksadvokaten.

– Jeg har derfor vært i kontakt med Justis- og beredskapsdepartementet og foreslått at de nedsetter et uavhengig undersøkelsesutvalg.

Politidirektøren beklager

Saken til Viggo Kristiansen er en alvorlig sak. Rettsstaten har feilet, slår politidirektør Benedicte Bjørnland fast og beklager overfor alle involverte.

− På vegne av politiet vil jeg gi en uforbeholden unnskyldning. Til Viggo Kristiansen og til pårørende og etterlatte til Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen. Når politiet gjør feil, skal det være evne og vilje til å lære av feilene. Det er først og fremst et ledelsesansvar, også mitt, konstaterer Benedicte Bjørnland.

Hun skriver i en pressemelding at dette er en alvorlig sak, ikke bare for politiet, men for samfunnet i sin helhet.

– Når Riksadvokaten nå konkluderer med at det ikke er grunnlag for å fremme saken mot Viggo Kristiansen på ny, er det en erkjennelse av at rettsstaten feilet. Det må vi som samfunn ta på største alvor, og politiet skal bære vår del av ansvaret, sier Bjørnland.

Politidirektøren understreker at de i dag ikke har svar på alle spørsmål i saken.

– Dersom det blir besluttet en ekstern gjennomgang, skal vi legge til rette for det. Vi skal være åpne om politiets håndtering, lyttende til reaksjonene og ha evne til å ta lærdom der det er nødvendig, avslutter Bjørnland.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Fakta om Baneheia-saken

  • Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. De ble funnet to dager senere.
  • Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble pågrepet i september samme år, tiltalt og senere dømt til henholdsvis 21 års forvaring og 19 års fengsel for voldtekt og drap på de to jentene.
  • Jan Helge Andersen ble dømt for voldtekt og drap på Sørstrønen og medvirkning til voldtekt på Paulsen. Han pekte ut Viggo Kristiansen som hovedmannen bak drapene.
  • Andersen anket straffen til Høyesterett fordi han mente strafferabatten han fikk for å ha oppklart saken mot Viggo Kristiansen var for liten, men anken ble forkastet. Andersen ble prøveløslatt i 2016 etter å ha sonet 16 år i fengsel.
  • Kristiansen har hele tiden hevdet at han er uskyldig. Etter fire tidligere forsøk fikk han straffesaken sin gjenåpnet 18. februar i fjor. 1. juni i fjor ble han som følge av en avgjørelse i Høyesteretts ankeutvalg, løslatt etter nesten 21 år i fengsel.
  • Oslo statsadvokatembeter har ledet etterforskningen av sakene på nytt og leverte 2. september i år sin innstilling til Riksadvokaten om hvorvidt det bør gjennomføres full behandling mot Kristiansen i lagmannsretten eller om det skal avsies frifinnende dom uten hovedforhandling.
  • I løpet av påtalemyndighetens nye etterforskning i forbindelse med gjenopptakelse av straffesaken mot Viggo Kristiansen, er det med nye analysemetoder blitt påvist at flere av DNA-sporene som ble sikret fra Lena Sløgedal Paulsen, peker mot Jan Helge Andersen. Dette er i strid med hans tidligere forklaring og med grunnlaget han i sin tid ble dømt for.
  • 19. juli 2022 ble det kjent at Andersen er siktet for drapet på Lena Sløgedal Paulsen, som han opprinnelig ble frikjent for.
  • 21. oktober: Riksadvokaten mener Viggo Kristiansen må frifinnes for drapene i Baneheia

---

Mer fra Dagsavisen