Innenriks

Mangler 600 millioner til å splitte kommuner

Finansministeren lovet at regjeringen skulle betale for oppsplitting av tvangssammenslåtte kommuner og fylkeskommuner, men mangler 600 millioner.

I valgkampen lovet både Trygve Slagsvold Vedum og Sigbjørn Gjelsvik i Sp at staten skulle betale for oppsplitting av tvangssammenslåtte kommuner og fylkeskommuner.

Så langt har Ålesund, Viken, Vestfold og Telemark og Troms og Finnmark vedtatt oppsplitting gjennom folkeavstemninger.

I forslaget til statsbudsjett har regjeringen bevilget 200 millioner kroner til formålet, men fylkene og Ålesund har anslått kostnadene til totalt 838 millioner kroner skriver Dagbladet.

Dermed mangler 638 millioner for at valgløftet skal oppfylles, hvis kostnadene blir som anslått.

Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) sier det er for tidlig å konkludere om hvor mye penger som trengs.

– Nå får vi se hva som kommer inn fra fylkeskommunene og Ålesund. Vi har fortsatt ikke mottatt søknadene fra noen av dem. Så lenge vi ikke har mottatt søknadene har vi ikke noe grunnlag for å vurdere hvor stort behovet for støtte er, sier Gjelsvik til Dagbladet.

Stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H) mener det er som ventet at regjeringen sliter med å finansiere oppdeling av fylker, og at pengebruken er ufornuftig.

– Dette kaoset har vi advart mot lenge. Nå krangler regjeringspartiene nasjonalt og lokalt om regningen. Til slutt er det uansett vanlige innbyggere som må betale for regjeringens dyre reverseringer. Det er ingen som nå sitter med høye utgifter på grunn av renter og strøm som får det bedre av at deres skattepenger brukes på å lage nye fylker og mer byråkrati. Dette er penger som heller kunne vært brukt på å utvikle gode tjenester, skriver han i en epost til NTB.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen