Innenriks

Statsbudsjettet: Regjeringen legger fram seks tiltak for strømsparing

I forslag til statsbudsjett for 2023 vil regjeringen legge fram en plan med seks punkter for å spare 10 TWh fra norske bygg innen 2030.

Det opplyser olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til NRK.

Målsettingen tilsvarer om lag like mye som all vindkraft i Norge produserer i løpet av ett år.

I lista står det at statlige bygg skal redusere energibruken i egne og i leide lokaler. Enova skal blant annet bruke 1,1 milliarder kroner på sparetiltak i norske husholdninger.

I tillegg skal Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) utnevnes til ENØK-koordinator, med ansvar for å koordinere arbeidet på tvers av sektorer. NVE skal også ha i oppdrag å rapportere årlig på status for måloppnåelse når det gjelder energisparing i bygg.

Regjeringen arbeider med et informasjonsopplegg om ENØK rettet mot husholdninger, næringsliv og det offentlige som skal settes i verk før den kommende vinteren. Husbanken skal også styrkes for å komme lavinntektshusholdninger til gode.

En tilskuddsordninger rettet mot bedrifter som blant annet har fått doblet sine strømutgifter det siste året, står også på listen.

Saken fortsetter under videoen

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) mener regjeringen burde være enda mer fremoverlent.

– Planen om å spare 10 TWh innen 2030 er et gammelt mål fra 2016. Her bør regjeringen vise handlekraft og øke målsettingen, sier Tore Strandskog, som er direktør for næringspolitikk i landsforeningen Nelfo, som er underlagt NHO.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Fakta om lekkasjer fra statsbudsjettet for 2023

  • Regjeringen foreslår å innføre grunnrenteskatt for havbruksnæringen og øke grunnrentebeskatningen samt innføre en høyprisavgift for kraftprodusenter. I alt vil dette øke skatteinntektene med 33 milliarder kroner årlig.
  • Regjeringen innfører en sekspunktsplan for strømsparing. På listen er blant annet 1,1 milliarder kroner til Enova som skal brukes til strømsparing i norske hjem, skriver NRK.
  • Formuesskatten økes, opplyser kilder til Dagbladet. I tillegg kan det bli snakk om å øke satsen for formuesskatt. I fjor ble satsen økt med 1,35 prosent for dem med formuer over 20 millioner kroner etter forhandlinger med SV om statsbudsjettet.
  • Ifølge Dagbladet vil det komme endringer i inntektsskatten. Regjeringen har vært tydelig på at skatten skal ned for personer med «vanlige inntekter» på inntil 750.000 kroner, men de som tjener mer, kan få økt skatt.
  • Flere veiprosjekter kan bli skjøvet på, blant dem E134 Oslofjordforbindelsen, E134 Røldal-Seljestad i Vestland, E6 Megården-Mørsvikbotn i Nordland og E16 Hylland-Slæen i Vestland. Påbegynte prosjekter vil ikke bli utsatt eller kuttet, deriblant den omstridte utbyggingen av E18 vestover (Vestkorridoren).
  • Ifølge NRK legger regjeringen opp til at utenlandsstudenter heretter må betale for utdanningen i Norge. Ifølge tidligere anslag koster utenlandsstudentene om lag 3,5 milliarder kroner i året.
  • Folkehelseinstituttet (FHI) kan vente seg et kraftig kutt, ifølge Aftenposten. Det kommer på toppen av et solid kutt tidligere i år. Det er anslått at nærmere 250 stillinger kan forsvinne.
  • Ifølge Vårt Land vil målet om å gi 1 prosent av nasjonalinntekten i bistand trolig ryke i statsbudsjettet for 2023 på grunn av store olje- og gassinntekter. I 2016 bestemte et flertall på Stortinget at 1 prosent av BNI skal avsettes til bistand i de årlige budsjettene.
  • Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har varslet at mange av de konkrete løftene i Hurdalsplattformen på kulturfeltet blir satt på vent. I 2022 gikk cirka 0,9 prosent av statsbudsjettet til kultur. Andelen vil ikke bli høyere i 2023. Støtten til skeive organisasjoner foreslås imidlertid økt med 15 millioner kroner, nær en dobling fra 2022, skriver NRK.
  • Regjeringen har lovet å øke fradraget for fagforeningskontingent i budsjettet for 2023, skriver Altinget. I fjorårets budsjett ble maksimalt fradrag for fagforeningskontingent økt med 50 prosent.
  • Ifølge VG har regjeringen satt av 96 millioner kroner ekstra til sportsutstyr og fritidsaktiviteter for barn og unge.
  • NRK melder at regjeringen vil gi fastleger ekstra tilskudd for eldre og syke pasienter som et ledd i å løse fastlegekrisen.

---

Mer fra Dagsavisen