Innenriks

FHI-overlege: Unge, friske nordmenn har trolig tatt sin siste koronavaksine

Eldre blir anbefalt å ta en oppfriskningsdose med koronavaksine. Men unge, friske nordmenn vil trolig ikke få flere anbefalinger, sier FHI-overlege.

– Høy alder er den klart viktigste risikofaktoren. Vi anbefaler derfor alle over 65 å ta en oppfriskningsdose snarest, og vi vurderer om det er behov for friske i aldersgruppen 45–64 år. For friske under 45 år blir det neppe noen gang anbefaling om flere koronavirusdoser, sier FHI-overlege Preben Aavitsland til ABC Nyheter.

En eventuell høstbølge av covid-smitte har foreløpig latt vente på seg, men i vinter må vi være forberedt på det uvanlige, sier Aavitsland.

– Det er mindre immunitet enn normalt mot influensa, og vi har allerede et uforutsigbart koronavirus i omløp, sier Aavitsland.

Det er ingen tegn til økning av influensa i samfunnet, men det kan komme en samtidig bølge med både korona- og influensasmitte senere i høst, advarer han.

– To epidemier samtidig vil ikke være bra. De rammer i stor grad samme gruppe og overtar dermed de samme kapasitetene i sykehusene og sykehjemmene. Men to epidemier etter hverandre er heller ikke bra, hvor sykehusene kan få en belastning som varer lenge, sier Aavitsland.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen