Innenriks

Arfan Bhatti (45) etterlyst for medvirkning til terrorhandling

Den kjente islamisten Arfan Bhatti er siktet og etterlyst for medvirkning til terrorhandling i forbindelse med masseskytingen ved London pub i Oslo 25. juni.

Oslo politidistrikt bekrefter i en pressemelding fredag ettermiddag at det er den kjente islamisten Arfan Qadeer Bhatti som de tidligere fredag etterlyste internasjonalt.

Politiet opplyste på en pressekonferanse fredag at en norsk statsborger i 40-årene er siktet i saken og henviste til taushetsplikten som begrunnelse for at de ikke ønsket å navngi den etterlyste mannen.

Flere medier meldte at den siktede er 45 år gamle Arfan Bhatti. Den norske islamisten har oppholdt seg i Pakistan den siste tiden, ifølge TV 2s kilder.

Bhatti vil ta kontakt med pakistansk politi

Advokat John Christian Elden, som har representert Bhatti flere ganger i rettsapparatet, sier til VG fredag at islamisten har vært i avhør hos pakistansk politi.

– Jeg snakket med ham senest for en halv time siden. Vi skrev til politiet i juli at de når som helst kunne ta kontakt om de ønsket å snakke med ham. Han har etter det både vært i avhør hos pakistansk politi på vegne av norske kolleger, samt vært på ambassaden og fått nytt pass. Verken han eller vi har hørt om noen etterlysning, sier Elden til VG.

Elden skriver i en SMS til NTB at de ikke visste om etterlysningen før den ble offentliggjort på pressekonferansen fredag.

– Den kom uten forvarsel og er kun meddelt via pressekonferansen, ikke til Bhatti eller meg. De har nummer, epost og adressen hans, og kunne bare tatt kontakt, skriver Elden.

– Norske myndigheter har via pakistansk politi to ganger vært hjemme hos ham i juli og august og snakket med ham, sier Elden.

Han sier senere fredag til VG at Bhatti vil dra til pakistansk politi igjen.

– Han stikker en tur innom politiet igjen for å høre om det er noe mer vedrørende ham fra norske myndigheter, skriver Elden i en SMS.

Ny forsvarer vil ikke kommentere

Elden representerer allerede medsiktede Zaniar Matapour og ba fredag Bhatti om be om å få oppnevnt Svein Holden som ny forsvarer, får NTB opplyst fra Elden.

Oslo tingrett oppnevnte fredag ettermiddag Holden som hans forsvarer.

– Jeg kan bekrefte at jeg har påtatt meg oppdrag for ham, sier Holden til NTB.

Han vil ikke kommentere hvorvidt han har vært i kontakt med Bhatti fredag, eller hvordan klienten stiller seg til siktelsen.

– Har du vært koblet på denne saken før i dag?

– Ingen kommentar.

Terrorhensikt

To personer ble drept, ti ble alvorlig skadd og elleve lettere skadd da Zaniar Matapour (43) åpnet ild ved utestedene Per på hjørnet og homsepuben London pub på C.J. Hambros plass ved Oslo tinghus natten til lørdag 25. juni.

– Hypotesen om at angrepet ble gjort med terrorhensikt, er styrket, sa politiadvokat Børge Enoksen på pressekonferansen.

– Vi samarbeider med utenlandske myndigheter for å få mannen lokalisert og pågrepet, sier Enoksen.

Han forklarer at Oslo tingrett har tatt stilling til bevisene i saken og om vilkårene for pågripelse er til stede. Retten har konkludert med at det er skjellig grunn til å mistenke Bhatti etter siktelsen.

– For å få en person pågrepet og utlevert fra et annet land, må man ha en rettslig beslutning fra Norge, sier han.

– Kompleks sak

– Hva kan du si om relasjonen mellom Matapour og Bhatti?

– Det er veldig sentralt for oss å få belyst siktede Matapours kontaktnettverk og eventuelle relasjoner. Så det er noe vi har et godt bilde av.

– Hvorfor har det tatt så lang tid som tre måneder å ta ut siktelse?

– Det er fordi det er en kompleks sak. Det er informasjon vi har fått, som til slutt har ledet til at vi mener det er riktig. Det var helt sentralt for oss å få avdekket om det var andre bak denne handlingen. Og nå har vi altså gått til det skritt å sikte en person for medvirkning, sier Enoksen

260 fornærmede

Han opplyste videre at det er 260 fornærmede i saken nå, og at det er gjennomført i alt 570 avhør.

Den hovedsiktede i saken, Zaniar Matapour, er varetektsfengslet og siktet for drap og drapsforsøk med terrorhensikt. Han er fortsatt ikke avhørt, ifølge politiadvokaten.

Seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter overfor NTB at PST bistår Oslo politidistrikt i saken.

Bistandsadvokat for mange av de fornærmede, Christian Lundin, sier politiet har gjort en grundig og god jobb med etterforskningen etter skyteangrepet.

– Jeg tar til etterretning at politiet mener det PST hele tida har hevdet – at dette er terror. Med tanke på mine klienter styrker dette også inntrykket av at angrepet var rettet mot en stor gruppe mennesker for å skape frykt, sier Lundin til Dagbladet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Fakta om masseskytingen i Oslo 25. juni

  • To personer ble drept, ti ble alvorlig skadd og elleve lettere skadd.
  • 43 år gamle Zaniar Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen. Han er norsk statsborger med iransk bakgrunn og var kjent for politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fra før.
  • PST vurderer masseskytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling og hevet terrortrusselnivået fra moderat til ekstraordinært.
  • PST har hatt kjennskap til Matapour siden 2015, med bekymring om at han da ble radikalisert og inngikk i et ekstremt islamistisk kontaktnettverk i Norge.
  • I mai gjennomførte PST samtaler med Matapour og vurderte at han ikke hadde voldsintensjon.
  • Pride-paraden i Oslo ble avlyst som følge av skytingen. Det samme ble Pride park og andre arrangementer i forbindelse med Oslo Pride. Avlysningen skjedde etter råd og tydelig anbefaling fra politiet. Likevel oppsto det et spontant tog i Oslos gater.
  • 23. september opplyste Oslo-politiet at en norsk statsborger i 40-årene er etterlyst og siktet for medvirkning til terrorhandling i forbindelse med masseskytingen. Ifølge flere medier dreier det seg om islamisten Arfan Bhatti.

(Kilde: NTB)

---