Innenriks

Venter kraftig boligprisfall framover

Boligprisene kommer til å falle med 4 prosent de kommende 12 månedene, venter Norges Bank.

Anslaget kommer fram i en fersk utgave av Norges Banks pengepolitiske rapport, skriver E24.

«Vi venter at boligprisene vil falle med om lag fire prosent det neste året som følge av økte utlånsrenter», skriver Norges Bank i rapporten.

Rapporten ble lagt fram i forbindelse med rentemøtet torsdag. Da ble styringsrenta hevet med 0,5 prosentpoeng. Styringsrenta er nå på 2,25 prosent, det høyeste siden 2011.

Norges Bank venter at boligprisveksten kommer til å gå noe opp igjen de kommende årene. De venter også noe lavere boligbygging i årene framover. Isolert sett bidrar det til å trekke opp boligprisene.

Hvis man ser på hele 2023, så venter banken at boligprisene vil falle med 2,4 prosent, etter en vekst på 5,5 prosent i 2022, skriver E24. Banken er samtidig klar på at det er vanskelig å spå hvordan folk kommer til å reagere på høyere renter. Hittil i år har boligprisene steget med 9,1 prosent.

Etter torsdagens rentemøte frykter Norges Eiendomsmeglerforbund at gjentatte rentehopp vil føre til kraftig fall i boligsalg og boligbygging, skriver NTB.

Administrerende direktør Carl O. Geving i forbundet mener det får store konsekvenser for husholdningenes økonomi og samfunnsøkonomien som sådan dersom boligprisene faller mye.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: