Innenriks

Ofrene etter Kielland-ulykken krever kompensasjon fra staten

De etterlatte og overlevende etter ulykken med Alexander Kielland-plattformen i Nordsjøen i 1980 krever en kompensasjon lik den pionerdykkerne fikk.

– Nå er det på høy tid at pioneroljearbeiderne får en kompensasjon fra de norske oljepengene. Vi arbeiderne ofret liv og helse mens Norge tilegnet seg den store oljeformuen, sier Anders Helliksen, overlevende og nestleder i Kielland-nettverket i en pressemelding.

123 mennesker omkom og 89 ble reddet da boligplattformen «Alexander L. Kielland» kantret i Nordsjøen 27. mars 1980.

Torsdag overleverte Kielland-nettverket, som er medlemsforeningen for overlevende og etterlatte, sitt krav til statsministeren om å få kompensasjon etter ulykken lik den pionerdykkerne i Nordsjøen fikk.

– Ikke nok med en beklagelse

Kielland-nettverket får hjelp av Eva Joly og Sands advokatfirma. Ifølge Stavanger Aftenblad mener Joly og advokatfirmaet at kompensasjonsordningene som ble etablert i pionerdykkersaken, med inntil 60 G (knappe 6,7 millioner kroner) i individuell kompensasjon, bør være styrende for nivåene som skal utbetales til de berørte.

Hvis de blir hørt kan den samlede kompensasjonen anslagsvis totalt bli på 1,4 milliarder kroner.

– Det er ikke nok med en beklagelse. Det må opprettes en kompensasjonsordning som reparerer all elendighet og fattigdom som dette har medført. Etterlatte har vokst opp uten far, uten penger, uten penger til skiutstyr eller pålegg på brødet. Det kan staten faktisk reparere, sier Joly til Aftenbladet.

Avviste ny granskning

Nettverket har tidligere jobbet for en ny offentlig granskning av Kielland-ulykken. Dette ble avvist av Riksrevisjonen i fjor.

Riksrevisjonen kritiserte likevel staten for manglende oppfølging for etterlatte og overlevende.

Nyeste fra Dagsavisen.no: