Innenriks

LO-leder mener Røkke vender ryggen til det som har gjort ham rik

Peggy Hessen Følsvik reagerer på Kjell Inge Røkkes «flukt» til Sveits. LO-lederen påpeker at milliardæren har bedt staten om bistand flere ganger.

Mandag sprakk nyheten om at landets åttende rikeste, Kjell Inge Røkke, har flyttet til Lugano i Sveits.

Sveits er kjent som et skatteparadis. Og i et skatteparadis kan utlendinger og selskaper få lave skatter, og ofte mindre innsyn.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik har reagert sterkt på nyheten.

– Kjell Inge Røkke har utmerket seg som en viktig industribygger, som har vært opptatt av arbeidsplasser og fellesskap. Desto mer skuffende er det at han på sine gamle dager ser det som sin viktigste oppgave å fylle foret i frakken med mest mulig penger å rømme landet med, sier Følsvik til FriFagbevegelse.

– Sveitseren Røkke har valgt å rive ned industribyggeren Røkke, legger hun til.

LO-lederen mener Røkke nå vender ryggen til det som har gjort ham så rik.

– Heldigvis får ikke Røkke tatt med seg verken fisken, oljen eller alle de flinke arbeidsfolka, som har sørget for rikdommen han nå ikke vil dele. Når du høster av fellesskapets verdier, slik Kjell Inge Røkke har gjort gjennom en mannsalder, må du også bidra gjennom omfordeling. Så enkelt er det, poengterer Følsvik.

Hun viser blant annet til «samfunnskontrakten» som bedriftseierne nyter godt av. Det dreier seg om forutsigbarhet, kompetanse, tillit. Men det betyr også at alle må bidra.

LO-lederen påpeker også at Kjell Inge Røkke har banket på døra hos staten mange ganger. Blant annet da han fikk staten inn som eier i Aker i 2007, og for den etter hvert omstridte oljeskattepakken i forbindelse med koronapandemien.

Røkke og Aker skal ha vært en av de største «vinnerne» da Stortinget vedtok oljeskattepakken.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: