Innenriks

Bastholm trekker seg som partileder

Une Bastholm bedyrer at verken dårlig valgresultat i fjor eller interne forhold gjør at hun trekker seg som MDG-leder. – Jeg strekker ikke til, sier hun.

Bastholm kunngjorde sin avgang på Facebook onsdag formiddag, og like etter holdt partiet en pressekonferanse. Der ble det klart at nestleder Arild Hermstad tar over som midlertidig leder fra mandag av. Ny partiledelse skal velges på et ekstraordinært landsmøte i løpet av tre-fire måneder, opplyste han.

Bastholm er partileder ut uka og tar en «siste sving» i partilederdebatten i Arendal torsdag.

Bastholm sier selv hun syns det er vemodig å trekke seg etter seks år som leder, bare tre måneder siden Bastholm ble gjenvalgt.

– Denne uken er altså min siste uke som partileder for MDG. Som dere sikkert skjønner, har ikke dette vært noen lett beslutning for meg. Men å være partileder er et verv som krever ekstraordinær innsats, tid og energi. Og jeg har erkjent at jeg har ikke den ekstra tiden og energien lenger. Jeg er rett og slett for strukket, skrev Bastholm på Facebook.

Sentral- og landsstyret fikk vite om beslutningen onsdag morgen.

– Jeg strekker ikke til

36-åringen viser til at hun har to små barn som hun gjerne vil se mer til og også har et viktig verv som stortingspolitiker.

– Folk er forskjellige. Men slik jeg er skrudd sammen, og akkurat der jeg er nå i livet, så er det blitt for mye nå å lede partiet vårt på toppen av de to andre viktige jobbene: å være mamma og stortingsrepresentant for Akershus, skriver hun.

Forsøk på å delegere og avlaste både på jobb og hjemme var ikke nok, ifølge Bastholm.

– Jeg strekker ikke til, konstaterte hun selv på pressekonferansen.

– Var ekstra motivert etter valget

Hun avviste samtidig at det at stortingsvalget ga dårligere uttelling enn partiet håpet, eller en ramsalt evalueringsrapport ført i pennen av nestleder Hermstad, er årsaken til at energien er blitt borte.

– Jeg var ekstra motivert da fordi jeg følte et ansvar for valgresultatet, sier hun.

Hun opplyser til NTB at beslutningen om å gi seg ble tatt rett før sommeren.

Hun har fortsatt lyst til å drive med politikk i partiet og gleder seg til å fortsette som stortingsrepresentant, understreket hun på pressekonferansen. Hun avviste samtidig at det var noe ved relasjonene i partiledelsen som har bidratt til avgjørelsen.

Hermstad vil stille

Arild Hermstad sier hans beskjed til valgkomiteen nå er at han stiller seg til disposisjon som MDG-leder.

Rasmus Hansson, som er stortingsrepresentant innvalgt fra Oslo, sier han ikke er kandidat til ledervervet. Det gjør også partiets tredje stortingsrepresentant Lan Marie Berg.

– Jeg vil informere valgkomiteen at jeg gjerne stiller opp i ledelsen dersom partiet ønsker meg. Jeg ønsker ikke å stille som partileder, jeg har aldri hatt en ambisjon om det, sier Berg til VG.

Berg overtar som parlamentarisk leder når Bastholm mandag trekker seg fra partilederjobben. Det bekrefter Berg overfor NRK.

Ingrid Liland, som er partiets andre nestleder, gjør det også klart at hun ikke vil stille som lederkandidat.

Det overraskende lederskiftet skjer et snaut år etter at partiet mislyktes i å nå målet om å få 7 prosents oppslutning i valget. I den interne evalueringen konstaterte partiet at de ble for krasse og kompromissløse, var for mye ensaksparti og at den politiske ledelsen var utydelig.

Ingen stortingsrepresentant på topp?

Dersom Hermstad blir valgt, får partiet en leder som ikke sitter på Stortinget.

– Det ideelle er selvfølgelig at vi har en partileder på Stortinget. Men vi er også et veldig stort parti i lokalpolitikken. Vi styrer en rekke byer og har mange folkevalgte over hele landet, så jeg tenker det er et pluss- og minusregnestykke, sier Hermstad til NTB.

Han understreket at han kommer til å jobbe tett med de tre stortingspolitikerne.

På pressekonferansen gjorde han det klart at det ikke blir noe «linjeskifte» dersom han blir valgt. For den nye partiledelsen blir det en viktig oppgave å sørge for framgang for partiet i 2023, sier han.

– Det krever full dedikasjon og tydeliggjøring av at vi har et prosjekt som er bra for folk og miljøet, at det er ikke noe motsetning mellom å tenke langsiktig og å løse de krisene vi står oppe i nå, sier han til NTB.

Vil bryte alle grenser i 2025

Han sier han er supermotivert både til å lede partiet fram mot lokalvalget og fram mot stortingsvalget i 2025.

– Da skal vi bryte alle grenser, sier han.

Hermstad satt som nasjonal talsperson for MDG sammen med Bastholm i perioden 2018–2020. Da partiet på landsmøtet i 2020 gikk bort fra modellen med to talspersoner, ble Hermstad valg inn som nestleder. Han har også tidligere vært fungerende leder.

Hermstad var partiets førstekandidat fra Hordaland ved stortingsvalget i 2021, men kom ikke inn.

Arild Hermstad tar over som MDG-leder fram til en ny leder er valgt permanent. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Vil fortsatt være en del av ledelsen

Lederskiftet kommer idet MDG er i ferd med å forberede lokalvalgkampen. Une Bastholm varsler at hun kommer til å fortsette å spille en rolle i partiet og politikken.

– Selv om dette er trist, så ser jeg nå framover. Jeg kommer også til å fortsette å være del av MDGs politisk ledelse som vil møtes hyppig, som består av partiledelsen og oss tre stortingsrepresentantene. Som partileder har jeg vært opptatt av å knytte sammen både det nye og det gamle i MDG, og å få fram verdigrunnlaget vårt når vi kommuniserer. Det kommer jeg til å fortsette å drive med, skriver hun.

Saken fortsetter under videoen

– Jeg synes det er leit

Høyre-leder Erna Solberg har forståelse for at Une Bastholm vil gå av som partileder for MDG, men synes det er trist.

– Jeg synes det er leit at Une gir seg. Hun har vært en dyktig leder og frontfigur for MDG, og en sympatisk motdebattant og konkurrent, skriver Solberg i en kommentar til nyheten om at Bastholm trekker seg.

– Det er fullt forståelig at det i perioder av livet kan være krevende å være både partileder, stortingsrepresentant og mamma samtidig. Heldigvis forsvinner hun ikke fra norsk politikk, men fortsetter på Stortinget som representant for Akershus, skriver Solberg videre.

Frp-leder Sylvi Listhaug synes det er synd at Une Bastholm trekker seg som partileder for MDG.

– Hun er en ryddig og flink politiker som jeg opplever å ha et godt forhold til. Jeg vet selv hvor det tøft det er å være politiker med små barn og har derfor stor forståelse for hun velger å prioritere familien, sier Listhaug i en kommentar til NTB.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen