Innenriks

Norge venter på EU om oppdatert Moderna-vaksine

Storbritannia har godkjent en oppdatert koronavaksine som skal være effektiv mot omikronvarianter. Norge venter på en avgjørelse fra EUs legemiddelbyrå (EMA).

Det britiske legemiddelverket (MHRA) opplyser mandag at den justerte Moderna-vaksinen nå kan gis som påfyllingsdose til voksne da den oppfyller myndighetenes krav til trygghet, kvalitet og effektivitet.

Om vaksinen får godkjenning også i Norge, er opp til EUs legemiddelbyrå (EMA)

– Den samme vaksinen vurderes nå av EUs legemiddelbyrå (EMA). Vi venter på en avgjørelse derfra, sier Sigurd Hortemo, overlege i Statens legemiddelverk til NTB.

Han sier mange firmaer arbeider med utvikling av bivalente vaksiner som er rettet mot den opprinnelige Wuhan-varianten pluss en omikronvariant.

– Man er kommet lengst i arbeidet med en vaksine mot Wuhan + BA1-varianten, men vaksiner rettet mot Wuhan + BA4/5 er også en mulighet, det er denne kombinasjonen FDA anbefaler, opplyser Hortemo.

Sky News melder at dette er den første oppdaterte vaksinen av denne typen – spesifikt rettet både mot omikron og tidligere varianter – som er godkjent noe sted i verden.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen