Innenriks

MDG krever lovendring etter Freya-avliving

MDG-nestleder Ingrid Liland kaller avlivingen av hvalrossen Freya en tragedie. Nå vil hun endre loven for å hindre at andre ville dyr må lide samme skjebne.

Av Marie De Rosa/NTB

– Avlivingen av Freya er en tragedie som viser at fredede dyr har altfor svak beskyttelse. Hvis Norge ikke klarer å leve med ville dyr og rovdyr, blir vi et fattigere og tristere land, sier Liland til NTB.

Hun er en av flere som reagerte sterkt på at Fiskeridirektoratet søndag valgte å avlive «kjendis»-hvalrossen Freya, som i sommer har tatt seg til rette i flere fritidsbåter i Oslofjorden.

Liland tar nå til orde for å stramme inn naturmangfoldloven slik at fredede dyrearter får sterkere beskyttelse.

– Hvalrossen er vernet, men Freyas vern gjaldt bare fram til hun ble for upraktisk å håndtere, sier Liland.

Vil sette folks behov til side

Forslaget fra MDG, som skal behandles av Stortinget i høst, går ut på at alle andre mulige løsninger må undersøkes før et vernet dyr kan avlives, inkludert flytting og avstengning av aktivitet i området.

MDG foreslår også at dyrenes vern overstyrer hensynet til de fleste av menneskenes behov, inkludert friluftsliv og næringsaktiviteter.

«Terskelen for å ta livet av et fredet dyr må bli mye høyere», heter det.

I Freyas tilfelle ville strakstiltaket være å stenge av området og bøtelegge folk som gikk for nær. I neste omgang måtte flytting vurderes, skriver MDG i forslaget.

– Dette handler ikke bare om Freya. Det er mange arter i Norge som er fredet, som likevel blir skutt eller fortrengt når de blir ubeleilige, sier Liland.

Saken fortsetter under videoen

Mente det var fare for liv og helse

MDG har tidligere krevd at fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) svarer Stortinget om hvilke vurderinger som ble gjort i forbindelse med avlivingen av Freya.

Fiskeridirektoratet har begrunnet avgjørelsen med at menneskers liv og helse kunne komme i fare. Direktoratet har tidligere bedt folk holde avstand til det 600 kilo tunge dyret, men dette skal ikke ha blitt overholdt. Blant annet skal folk ha badet med hvalrossen.

Ifølge fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen ble flere tiltak vurdert før Freya ble avlivet, blant annet flytting.

Freya dukket opp i Oslo i midten av juli etter å ha beveget seg stadig lenger innover i Oslofjorden i månedene før. Hun ble for alvor kjent da hun slo seg til ro i båthavnen i Frognerkilen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: