Innenriks

Norge skal bidra til opplæring av ukrainske soldater i Storbritannia

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) bekrefter at Norge skal hjelpe til med opplæring av ukrainske soldater i Storbritannia.

– De ukrainske styrkene har sterkt behov for ytterligere trening og opplæring. Norge er positive til det britiske initiativet om å trene opp ukrainske soldater i Storbritannia. Vi vil delta med instruktører til denne grunnleggende soldatutdanningen, i likhet med flere andre land, sier forsvarsministeren.

Siden juni har flere hundre ukrainske soldater fått opplæring i Storbritannia i bruk av moderne våpensystemer som kan være kritiske i kampen mot den russiske invasjonen.

Den britiske regjeringen har tidligere sagt at de kan gi infanteritrening til så mange som 10.000 ukrainske soldater hver fjerde måned. Det er dette arbeidet Norge nå skal bidra til.

Positiv til minerydding

I tillegg har Norge stilt seg positivt til et initiativ fra Island om å sette opp et treningsprosjekt for minerydding i Ukraina.

– Det norske Forsvaret har god kompetanse på dette området og kan i første omgang bidra i arbeidet med å utvikle dette konseptet, sier Gram.

Forsvarsministeren deltar på en internasjonal giverkonferanse i København denne uka, hvor forsvarsministre fra flere land er samlet for å fortsette arbeidet i Ukraine Defense Contact Group, som ble etablert tidligere i år.

– På møtet i dag har jeg tatt opp det jeg mener er tre sentrale punkter for arbeidet videre: Koordinering, forutsigbarhet og bærekraft. Det er viktig at vi fortsetter å samarbeide og koordinere tett med våre allierte om støtten til Ukraina, sier Gram.

– Samtidig må ukrainerne bygge opp egen kapasitet til ledelse og planlegging, og de vestlige landene må hjelpe dem med dette, sier han.

Danmark med milliardstøtte

Det er Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov, Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace og Danmarks forsvarsminister Morten Bødskov som er vertskap for møtet.

Danmark har på sin side lovt ytterligere 820 millioner danske kroner til langsiktig hjelp til Ukrainas forsvar. Beløpet tilsvarer rundt 1.080 millioner norske kroner, og betyr at Danmark hittil har sendt nesten 4 milliarder kroner i bistand til Ukraina siden februar.

Ukraine Defense Contact Group er en gruppe bestående av land som bidrar til Ukrainas forsvar etter den russiske invasjonen av landet 24. februar.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen