Innenriks

Turister får ikke med seg farevarsel

Norsk natur lokker turister i hopetall til Norge hver sommer. Samtidig er det slik at turister ikke får med seg når det blir meldt farevarsel for dårlig vær.

Ved gule farevarsel er det avgrenset hvor mye kommuner og lokale myndigheter kan varsle, opplyser beredskapssjefen i Vestland fylke til NRK.

– Det er i stor grad basert på at folk må følge med selv, sier fylkesberedskapssjef Håvard Stensvand til kanalen.

Han viser til at folk må abonnere på nyhets- og farevarsel og håper at bedrifter er med på å spre budskapet til turistene om det som kan være farlige værforhold.

– Med dagens ordninger tilsier våre erfaringer så langt at det dessverre ikke er mulig å nå ut til alle med denne typen informasjon, sier fungerende direktør Johan Marius Ly i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Han mener at turistkommunene er opptatt av å varsle godt. Men innen utgangen av året har DSB fått i oppdrag å opprette en mobilbasert varslingstjeneste.

I dag er det mulig å varsle med SMS, slik kommuner og Helsedirektoratet gjorde under pandemien. Imidlertid har dette systemet begrensninger. Det nye systemet skal bruke Cell Broadcast-teknologi, som kan varsle alle telefoner som er koblet til mobilnettet i et område.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: