Innenriks

Stoltenberg: – Vi er i den farligste situasjonen Europa har vært i siden andre verdenskrig

Nato-sjef Jens Stoltenberg mener at vi er i den farligste situasjonen Europa har vært i siden andre verdenskrig. Samtidig går han ut mot Russlands president.

– Vi skal ikke skremme og overdrive, men vi skal være klar over at vi er i den farligste situasjonen Europa har vært i siden 2. verdenskrig, det er full krig i Ukraina.

Nato-sjef Jens Stoltenberg holdt torsdag tale i forbindelse med åpningen av AUFs sommerleir på Utøya. I talen går Stoltenberg ut mot Russlands president Vladimir Putin og invasjonen av Ukraina. Nato-sjefen mener det er i Norges interesse at Putin ikke vinner fram med krigføringen.

– Om Putin enda en gang ser at han kan bruke militærmakt for å få det som han vil, slik som han på mange måter gjorde i Georgia i 2008. Eller da Russland tok Krim halvøya fra Ukraina i 2014, da er lærdommen at selv om vi protesterer og mobiliserer så vinner han til slutt, og han får det som han vil. Da blir også verden farligere for oss, sier Stoltenberg.

Dagens situasjon i Ukraina er ikke bare et angrep på et selvstendig land, men det er også et angrep på våre verdier og den verdensordenen vi vil ha, mener Stoltenberg.

– Putin mener i sitt forvirrende hode at han kan bestemme hva Ukraina skal gjøre. Han har ingen rett til å bestemme hva de tidligere sovjetrepublikkene skal gjøre. Hvis Putin overhodet tenker på å gjøre det han har gjort mot Ukraina mot et Nato-land, så er hele Nato der med en gang, sier han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen