Innenriks

Borten Moe: – Informasjonen vi fikk da beslutningen ble tatt, var åpenbart feil

Ola Borten Moe mener at ingen norsk politiker ville skrevet under på strømkabelavtalene med Storbritannia og Tyskland gitt dagens kunnskap.

Borten Moe var olje- og energiminister i Stoltenberg-regjeringen da avtalen med Storbritannia og Tyskland, som la grunnlaget for utbyggingen av utenlandskablene, ble skrevet under i 2012.

– Fortellingen den gangen var jo at modellene viste en marginal økning i den norske strømprisen. Den informasjonen vi fikk da beslutningen ble tatt, var åpenbart feil, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) til Dagsnytt 18 fredag.

Sør-Norge opplever for tiden høye strømpriser. Tidligere er det advart om at høye strømpriser kan gi en tøff høst og vinter. Statnett har advart om lav fyllingsgrad i magasinene, og regjeringen har bedt kraftprodusentene om å holde igjen på vannet.

Ola Borten Moe sier at ingen norsk politiker ville skrevet under på strømkabelavtalene gitt den kunnskapen vi har i dag.

– I dette tilfellet har beslutningsgrunnlaget vært for dårlig, og da får du beslutninger som er dårlig, sier Borten Moe.

I 2018 mente forskningsinstituttet Sintef at kablene ville øke strømprisen med noen øre og på lang sikt kunne gjøre strømmen billigere. Forskningsleder Ellen Krohn Aasgård i forskningsinstituttet mener at de ikke tok feil.

– Jeg tror det var få som hadde med i fremtidsscenarioene og analysene sine at det skulle være såpass massiv usikkerhet i energiforsyningen i Europa. Vi har havnet litt i det helt ytterste av det ekstreme utfallsrommet som kanskje var i et tidligere framtidsscenario, også det vi hadde i 2018, sier Krohn Aasgård.

Nyeste fra Dagsavisen.no: