Innenriks

26-åring erkjenner å ha drept faren – hevder han handlet i nødverge

En 26 år gammel mann som er siktet for å ha drept sin far i begynnelsen av juli, ble fredag fengslet i fire nye uker. Mannen hevder han handlet i nødverge.

62 år gamle Olav Mathillas ble drept utenfor en bolig på Bjerkaker i Tromsø 1. juli. Politiet rykket ut til stedet da de fikk melding om en pågående voldshendelse der det ble brukt kniv.

Fredag ble 26-åringen framstilt for forlenget fengsling i Nord-Troms og Senja tingrett. Ifølge fengslingskjennelsen erkjenner han å ha drept sin egen far, men han nekter straffskyld. 26-åringen hevder at han handlet i nødverge, noe retten mener ikke står til troende, skriver Nordlys.

– Mistanken mot siktede er ikke senere svekket, men snarere styrket, fastslås det i kjennelsen.

Dette begrunnes blant annet med at politiet har sikret seg en video som viser deler av hendelsen, som er filmet av et forbipasserende vitne.

Politiet ba retten om at 26-åringen skulle fengsles i åtte uker, men dommerfullmektig Tonje Østgård mente ikke det var grunnlag nok i politiets begjæring som kunne forsvare å gå ut over lovens norm på fire ukers fengsling om gangen.

De prejudisielle undersøkelsene av mannen tilsier at det er mistanke om psykose og vrangforestillinger, går det fram av kjennelsen. Den siktede er innlagt ved sikkerhetsavdelingen på UNN Åsgård i Tromsø, og retten legger i kjennelsen til grunn at han vil bli holdt innlagt der under hele varetektsperioden fram til 26. august.

– Påtalemyndigheten har opplyst at overføring til tvungent psykisk helsevern fortsatt er høyst sannsynlig, skriver dommeren.

Politiet har opplyst at etterforskningen vil pågå i noen måneder, og at en judisiell observasjon av siktede nettopp er startet. Selve rettssaken mot den siktede mener retten kan bli berammet ut på nyåret neste år.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Mer fra Dagsavisen