Innenriks

Norge har gitt 14 pansrede patruljekjøretøy til Ukraina

Norge har gitt 14 pansrede kjøretøy til Ukraina. Regjeringen vurderer løpende videre støtte, opplyser forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Saken er oppdatert

Patruljekjøretøyene er av typen Iveco LAV III. Disse er av samme type som norske styrker brukte i Afghanistan.

Kjøretøyene kommer i tillegg til annet militært materiell som artilleri, bærbart luftvern og panservern som Norge allerede har donert til Ukraina.

– Norge fortsetter å bidra til ukrainernes kamp for frihet. Regjeringen vurderer løpende hvordan Norge kan gi videre støtte til Ukraina i landets forsvar mot Russlands invasjon, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Har donert 22 artilleriskyts og ammunisjon

Tidligere har Norge donert 22 artilleriskyts av typen M109 med utstyr og reservedeler, samt ammunisjon til Ukraina, samt sørget for opplæring av ukrainske soldater på våpensystemet. Regjeringen besluttet i februar at Norge skulle gi M72 panservernvåpen til Ukraina.

Norge har også tillatt at enkelte allierte og nærstående land eksporterer videre norskprodusert ammunisjon eller våpen til Ukraina. Regjeringen besluttet 27. februar å donere beskyttelsesutstyr som hjelmer og vester til Ukraina.

To milliarder kroner til humanitær innsats

I april bestemte regjeringen at Norge skulle gi bort luftvernsystem, i form av Mistral-luftvernsystem. I tillegg har Ukraina mottatt en amerikansk donasjon av det norske luftvernsystemet NASAMS.

Norge har også bidratt med inntil to milliarder kroner til humanitær innsats i Ukraina og for mennesker på flukt fra landet. Midlene blir hovedsak bli kanalisert gjennom FN, Røde Kors-bevegelsen og norske humanitære organisasjoner.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen