Innenriks

Biolog mener Freya bør skytes

Biolog Per Espen Fjeld tar til orde for at kjendishvalrossen Freya skal bli avlivet. Galt å avlive et dyr bare fordi man irriterer seg, mener Noah.

Fjeld skriver i en kronikk i NRK Ytring at Freya har gjort mer skade enn andre dyr som er blitt avlivet, men at hvalrossen får leve fordi den har fått et navn. Han påpeker at hvalrossen heller ikke hører hjemme i Oslofjorden eller kan pare seg her.

Han mener det at hvalrossen en sårbar art, ikke er et argument for å la Freya leve. Fjeld skriver at det hvert år avlives tusenvis av dyr i Norge, enten for å bli mat eller fordi de gjør skade.

– Hvis vi virkelig bryr oss om hvalrossen, bør vi se mot nord, der tusenvis av Freya sine slektninger lever. Havisen de bor ved, smelter bort på grunn av klimaendringene. Flere titalls oljeblokker skal tildeles nær iskanten, tett på hvalrossene sitt sårbare hjem, skriver Fjeld.

– Det er et gigantisk paradoks at disse utfordringene knapt får oppmerksomhet, mens en enslig hvalross beskyttes som om den betyr alt. Dessverre har ikke alle hvalrosser sitt eget navn, skriver Fjeld.

Tingenes prioritet

Siri Martinsen i dyrevernsorganisasjonen Noah er helt uenig i at Freya bør avlives.

– Det er galt å ta livet av et vilt dyr bare fordi man irriterer seg over det, sier Martinsen til NRK.

– Å ta livet av henne fordi hun legger seg på en luksusbåt fordi det ligner på et fjell, det sender ekstremt dårlige signaler. At alle våre ting har prioritet foran dyrelivet, legger hun til.

På næringsvandring

Sjøpattedyrforsker Kathrine Ryeng i Havforskningsinstituttet mener også at det må gå an å finne en annen løsning enn å avlive hvalrossen. Hun tror Freya kan ende opp med å dra tilbake for å pare seg og på den måten få betydning for bestanden.

– Jeg tror hun er på næringsvandring. Hun er ikke kjønnsmoden, så hun har det ikke travelt med å komme tilbake og pare seg, sa Ryeng på NRK Dagsnytt 18 mandag.

SV-representant Lars Haltbrekken mener også at hvalrossen må få leve og peker på at Freya gjør «en klimainnsats gjennom yacht-vrakingen».

– Sånn tar hun vare på sine klimautsatte artsfrender i nord, skriver Haltbrekken på Twitter.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen