Innenriks

Politiet: Over 100 jobber med masseskytingen

Politiet varsler at det er over 100 som jobber med etterforskningen av masseskytingen og at arbeidet vil fortsette med uforminsket styrke i en tid framover.

Leder for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid.
Foto: Fredrik Hagen / NTB

Politiet sier at det er over 100 som jobber med etterforskningen av masseskytingen og at arbeidet vil fortsette med uforminsket styrke i en tid framover.

Grete Metlid, leder for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, sier at det er 60 etterforskere på saken. I tillegg er det flere andre som deltar, fra etterretning, forebyggende avdelinger og flere operative avdelinger.

– Vi er en organisasjon på godt over 100 som jobber med denne saken, sier Metlid.

– Det er fortsatt en omfattende etterforskning. Vi fortsetter i uforminsket styrke framover. Vårt hovedfokus er hva som skjedde i skytingen, forhold rundt siktede og om det kan være medhjelpere. Vi kommer til å jobbe med stort trykk framover, sier Metlid.

Vil komme i kontakt med flere

Hun gjentar at det er svært viktig for politiet å snakke med alle som har hatt kontakt med den siktede mannen, uavhengig av hva slags kontakt det dreier seg om.

To menn ble drept og 21 mennesker ble skadd i masseskytingen, som var rettet mot utestedene Per på hjørnet og London Pub. Zaniar Matapour (43) er siktet for drap, drapsforsøk og terror. Han har ikke villet forklare seg for politiet.

Politiet jobber med flere prosjekter i etterforskningen. Blant de viktigste spørsmålene å få avklart er om den siktede mannen hadde medvirkere i forkant av angrepet, og hva motivet var.

– Det er ingen stor utvikling på status i saken, men det har vært en hektisk og omfattende etterforskning hele uka. Vi danner oss et bedre og bedre bilde av hendelsen, men også av informasjonsbildet rundt siktede, sier Metlid til NTB.

– Vi jobber veldig bredt og er opptatt av ikke å låse oss for tidlig. Vi må ettergå alt som kommer inn i saken, sier hun.

Ikke fastlåst

Hun sier at det er naturlig for politiet å undersøke nettverket rundt den siktede, men vil ikke svare på om flere har status som mistenkt i saken eller ikke.

Metlid mener etterforskningen ikke er fastlåst som følge av at mannen nekter avhør og innsyn i helseopplysningene sine.

– Nei, det vil jeg absolutt ikke si. Det er en veldig aktiv etterforskning og det kommer hele tiden informasjon inn. Men det er klart det hadde vært viktig for oss å få gjort et avhør eller få tilgang på helseinformasjonen, sier Metlid.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Se video av pågripelsen: