Innenriks

Politiet om mulige medvirkere til terrorsiktede: – Har navn på blokka

Oslo-politiet sier de har konkrete navn på blokka i etterforskningen av om den terrorsiktede mannen hadde medhjelpere før masseskytingen i Oslo.

Christian Hatlo i Oslo politidistrikt

Av Snorre Schjønberg og Håkon Vatnar Olsen / NTB

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har uttalt at det kan ha vært flere involvert i angrepet som skjedde natt til lørdag forrige helg. Det er viktig å avklare om den terrorsiktede Zaniar Matapour (43) hadde medvirkere, både for straffesaken mot ham og for trusselvurderingen i Norge.

– Spørsmålet om han har hatt medvirkere, er veldig viktig. Der gjøres det mye. Det er navn vi har på blokka, men konkret hva vi gjør og hvem de er, kan ikke jeg kommentere nå av hensyn til etterforskningen, sier etterforskningsleder Christian Hatlo i Oslo-politiet.

– Er det snakk om personer i et ekstremistisk miljø?

– Jeg sa vi har navn på blokka som er i hans krets, uten å si noe mer enn det. Vi kommer nok tilbake til det senere, sier Hatlo til NTB.

– Har dere kontroll på disse personene nå?

– Vi har rimelig god kontroll på det vi vet, men om vi har hele hans nettverk per nå, det vet ikke jeg, sier politiadvokaten.

Kom med 18-trikken

Hatlo sier at politiet blant annet jobber med å få avklart om Matapour møtte eventuelle medvirkere fredag før han i 1-tiden dro til CJ Hambro plass utenfor Tinghuset i Oslo. Han kom dit med 18-trikken fra Rikshospitalet før han tok to våpen ut av en bag og begynte å skyte.

– Vi har mye videomateriale, så har vi per nå valgt ikke å gå ut med hva vi konkret ser der, sier Hatlo.

– Vet dere hvor han gikk på trikken, og om han hadde møtt noen da?

– Det er noe vi må undersøke grundig, og det er noe vi driver på med nå, sier Hatlo.

Får ikke tilgang til helsejournal

Politiet har flere hypoteser om hva som var motivet for masseskytingen. En av dem er terror og hatkriminalitet, en annen er psykiatri.

Mannen vil ikke la seg avhøre, og samtykker heller ikke i å gi politiet tilgang til hans helsejournal.

– Vi baserer oss på dommene hvor vi ser at han har fått diagnoser tidligere, så ønsker vi hans helsejournaler. Det har vi per nå ikke fått fordi han har ikke samtykket til det. De sakkyndige kan kanskje ha større mulighet til å få ut dem, sier Hatlo.

Han sier at per nå står siktelsene om drap, drapsforsøk og terror seg. Hatlo vil ikke svare på om terrorsiktelsen er svekket eller styrket av etterforskningen så langt.

Håper på avhør snarlig

Både i spørsmålet om eventuelle medvirkere og om hva som var motivet, er et avhør av den siktede viktig.

– Vi har gjort flere forsøk og har hatt et godt samarbeid med forsvarerne, men per nå ønsker han ikke å forklare seg, og det må vi respektere. Det er en viktig rettighet. Vi er klar når som helst og vil ha en dialog med forsvarerne, så håper jeg det kan bli avhør snarlig, sier Hatlo.

To menn ble drept og 21 mennesker skadd i masseskytingen som var rettet mot utestedene Per på hjørnet og London Pub i Oslo.

Ber om tips

Politiet ber også på nytt om flere tips fra befolkningen. Rent konkret oppfordrer de alle som har vært i kontakt med den siktede mannen, til å melde seg.

– Vi ønsker tips, særlig fra personer som kjenner eller har møtt den siktede, sier Hatlo.

Han understreker at all informasjon er interessant for dem, og ber folk ta kontakt uavhengig av om de selv vurderer opplysningene som interessante.

Politiet opplyser at de har tatt 199 vitneavhør, og at det har kommet inn 180 tips til politiet. Samtidig har de fått inn 136 videoer som nå blir gjennomgått.

Pål Grøndahl, Knut-Petter Sætre Langlo og Synne Sørheim er oppnevnt som psykiatrisk sakkyndige i saken.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen