Innenriks

Oslo-politikere ber om hastemøte med justisministeren og politiet etter pride-avlysninger

Gruppelederne i Oslos bystyre ber om et hastemøte med justisministeren og politidirektøren. Bakteppet er pride-avlysningene etter Oslo-skytingen i helgen.

Det var mange som trosset politiet og Oslo-myndighetenes anbefaling om ikke å delta på minnemarkering i Oslo mandag. Nå vil Oslo-politikerne møte justisministeren og politidirektøren for å snakke om «unntakstilstanden». Foto: Annika Byrde / NTB

Brevet ble sendt til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og politidirektør Benedicte Bjørnland tirsdag ettermiddag, skriver Filter Nyheter.

De fleste partiene har sluttet seg til budskapet, men det er foreløpig ikke kjent om byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er blant avsenderne, skriver de videre.

Brevet ble sendt etter Bjørnlands uttalelser til NRK tirsdag om at Norge kan bli værende i en såkalt ekstraordinær trusselsituasjon i «kanskje noen uker».

Årsaken er at en person natt til lørdag åpnet ild mot to utesteder og et gatekjøkken i Oslo sentrum. To personer ble drept og mer enn 20 ble skadd. Zaniar Matapour (43) er siktet i saken. Pride-paraden lørdag ble avlyst som følge av skytingen.

Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke bekrefter overfor Filter Nyheter at han har tatt initiativet til et brev der utkastet er sendt alle partier.

Oslo-politikerne vil diskutere ytrings- og forsamlingsfriheten i hovedstaden. De mener politidirektørens utsagn til statskanalen «i praksis innebærer en unntakstilstand i Oslo, da ytrings- og forsamlingsfriheten ikke lenger er reell».

Mandag var det planlagt minnemarkering etter skyteepisoden i Oslo. Politiet og byrådsleder Johansen anbefalte derimot ikke å gjennomføre arrangementet på grunn av trusselsituasjonen. Til tross for at arrangementet ble avlyst, var det mange som møtte til feiring.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen