Innenriks

Sorg og raseri i skeive miljøer

Folk i skeive miljøer reagerer med sjokk, tårer og raseri etter skytingen utenfor homsepuben London og utestedet Per på hjørnet.

Reaksjonene er mange etter hendelsen. Politiet understreker at det er tidlig å si noe om motiv, men bekreftet lørdag at de etterforsker om det kan dreie seg om hatkriminalitet rettet mot homofile.

Leder for Homonettverket i Arbeiderpartiet Jon Reidar Øyan beskriver på Facebook at den samme frykten som fra Utøya-angrepet i 2011 raste gjennom kroppen.

– Den febrilske ringinga til/fra venner. Lever de, lever du? Hvorfor svarer de ikke! Panikken når de ikke tok telefonen eller har gitt livstegn, skriver Øyan i innlegget, som blant annet er gjengitt av Avisa Oslo.

– Mange er redde

Selv var Øyan på et annet utested da angrepet fant sted.

– Folk er døde, skadde og traumatiserte. Mange er redde. Jeg er en blanding av veldig trist og helvetes rasende forbanna. Jeg tenker på de pårørende, de skadde, alle berørte, skriver han.

Oslo Arbeiderparti åpner partikontoret på Youngstorget lørdag for medlemmer som har ønske om å snakke med noen.

Pride-paraden som skulle begynt klokka 13, ble avlyst etter en sikkerhetsvurdering og råd fra politiet. Arrangørene understreker at det er viktig å følge anbefalingen, og ellers ta vare på hverandre.

– Vi skal snart være stolte og synlige igjen, men akkurat i dag skal vi holde og dele pridemarkeringene hjemmefra, sier Inger Kristin Haugsevje, leder i Oslo Pride, og Inge Alexander Gjestvang, leder i Fri – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

– Utrolig vondt

Skeiv verden er organisasjon for LHBTIQ-personer med minoritetsbakgrunn. De har stanset planlagte aktiviteter lørdag, men vil ha tilbud til medlemmer som har behov for å snakke.

– Det er egentlig ikke ord man kan bruke for å beskrive hvor forferdelig dette er, og hvor utrolig vondt og dypt det stikker, sier styreleder i Skeiv verden Bassel Hatoum til Avisa Oslo.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen