Innenriks

Raymond Johansen: Vi skal vise omsorg, men også være forbanna

– I dag er en mørk dag, det skulle ha vært en festdag og har i stedet blitt en dag for sorg, sinne og fortvilelse, sier Oslos byrådsleder Raymond Johansen.

Raymond Johansen merker at 22. juli-minner dukker opp igjen etter skytingen i Oslo. Erfaringen fra den gang kan komme til nytte, mener han.

– Jeg bruker den veldig mye. Nå skal vi være tydelige på det å vise omsorg, men også være forbanna, vise sinne, fortvilelse, sier byrådslederen til et knippe pressefolk etter pressekonferansen i Oslo rådhus sent lørdag ettermiddag.

– Vi skal skape en trygghet i denne fantastiske byen som er rammet av dette igjen, sier Johansen.

Selv fikk han beskjed om hendelsene allerede klokka 1.30, kort tid etter at gjerningsmannen var pågrepet.

Lørdag skulle egentlig Pride-paraden avholdes i Oslos gater for første gang på tre år. Istedenfor er Oslo fylt av sorg etter masseskytingen natt til lørdag.

To menn i 50- og 60-årene er drept, mens ti personer er alvorlig skadd og elleve lettere skadd. Oslo kommune har bistått og deriblant satt krisestab.

– Vårt fokus har vært å gi støtte og hjelp til dem som trenger det, være en støttespiller for Pride-organisasjonen og bemanne opp de tjeneste som trenger det. Våre kriseteam vil følge opp de direkte berørte fremover, sier Johansen.

Marianne Borgen: – Nå må vi ta vare på hverandre i denne byen vår

Ordfører Marianne Borgen (SV) sier at Oslo igjen må bygge opp tryggheten som noen forsøker å ødelegge.

Ordføreren snakket til Oslo beboere sammen med byrådsleder Raymond Johansen etter skyteangrepet i sentrum natt til lørdag.

– Vår dypeste medfølelse går til dem som mistet noen av sine kjæreste, og til dem som ligger skadd på sykehus. Men også til dem som opplevde dette på nært hold, og som opplevde det som ekstremt farlig skummelt og ble utrolig redde, sa Borgen.

Hun sa at tiden nå er kommet for å vise omtanke og se hverandre. At de som er redde, skal bli tatt hånd om og sammen klare å komme seg gjennom sorgen og inntrykkene.

– Nå må vi ta vare på hverandre i denne byen vår. Vi må bygge opp igjen tryggheten som nonen prøver å ødelegge, sa Borgen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen