Innenriks

100 kunstverk fra dronning Sonjas private samling på utstilling

Dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit var til stede under åpningen av utstillingen «Åpne dører» i Dronning Sonja Kunststall onsdag kveld.

Sune Nordgren, dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit under åpningen av utstillingen «Åpne dører» i Dronning Sonja Kunststall onsdag. Her vises mer enn 100 verk fra dronning Sonjas kunstsamling. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Utstillingen består av 100 verk fra 50 ulike kunstnere og er valgt ut fra dronningens egen kunstsamling. Det er tidligere sjef for Nasjonalmuseet, Sune Nordgren, som har vært kurator for utstillingen.

– Utstillingen er en hyllest til en ytterst personlig samling og til en samler, en meget hengiven samler, som samler med sitt hjerte, sier han.

I alt har dronning Sonja samlet over 1.600 verk i løpet av 65 år. Utstillingen som nå er åpnet, rommer mange norske kunstnere, så vel som flere kjente utenlandske navn. Blant annet er popart-kunstneren Andy Warhols kjente portrett av dronningen fra 1982 plukket ut.

Flere av kunstverkene har aldri tidligere vært vist offentlig.

– Dronning Sonjas sterke kjærlighet til naturen gjenspeiles i samlingen, om og om igjen, sier Nordgren.

Utstillingen er åpen for publikum fra 23. juni til midten av november.


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen