Innenriks

Rødt inviterer regjeringspartiene til mer samarbeid

Regjeringspartiene vil tjene på å vende seg mot Rødt i Stortinget, mener partileder Bjørnar Moxnes. Han strekker ut en hånd med håp om samarbeid.

– Regjeringen risikerer å skusle bort et historisk flertall. Vi vil oppfordre Arbeiderpartiet og Senterpartiet til selvransakelse i sommer, sa Moxnes da Rødt holdt sommer-pressekonferanse tirsdag.

Rødts beskrivelse er at regjeringen nå «møter nordavind fra alle retninger». Det må være slitsomt med den evinnelige slalåmkjøringen i Stortinget, mente Moxnes, som foreslo et mer forpliktende og tettere samarbeid.

– Hva med å bruke flertallet på venstresiden i Stortinget til å velge en tydelig kurs for vanlige folk? sa han, og understreket at Rødt gjerne vil ha en konstruktiv tilnærming.

Peker ut tre områder

Det er særlig på tre områder Rødt ser for seg at partiene kan finne sammen:

* Arbeidsliv – bekjempe sosial dumping

* Velferd – et oppgjør mot privatisering og profitt

* Strøm – finne løsninger på kraftkrisen

Den politiske avstanden mellom partiene skremmer ikke. Moxnes mener det er fullt mulig å finne felles grunn på disse og andre politiske områder.

– Vi er ikke enige om alt, men det trenger vi ikke være. Vi vil invitere til samarbeid i Stortinget der vi er enige om viktige saker. Det trengs for å stå seg mot høyrekreftene, sa Moxnes.

Ble vraket i fjor

Etter valget i fjor høst inviterte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til samtaler. Det var da uvisst hvordan regjeringen ville se ut, og hvilke samarbeidsformer partiene skulle samles om. Rødt – i likhet med SV og MDG – ble bedt om å komme med sine innspill.

Moxnes så da for seg et stortingssamarbeid på linje med det Ap har hatt med Rødt i Oslo. Men Støre konkluderte med at det ikke var naturlig med noen samarbeidsavtale.

Moxnes lar seg ikke avskrekke av at Rødt er blitt avvist før. Han mener Rødt har mye å tilby.

– Hvis de ønsker å snu dagens situasjon, der de har rast 11 prosentpoeng siden valget, kan de komme til venstresiden og få en handlekraftig politikk, sier han.

Regjeringspartiene har flertall sammen med SV på Stortinget, og partiene samarbeider om budsjettsaker. Men Moxnes mener de ikke klarer å utnytte handlingsrommet.

– Det er basert på det de ikke har gjort. Dette er det vi kan tilby: Få en politikk som leverer på det de har lovt, men som de ikke har levert på, sier han.

Trygg økonomisk styring

Aps parlamentariske leder Rigmor Aasrud sier de er åpne for samarbeid.

– Vi er åpne for samarbeid til det beste for vanlige folk, på alle de områdene Rødt nevner. Men vi er nå først og fremst opptatt av trygg økonomisk styring sånn at vanlige folk ikke blir skadelidende av en galopperende boligrente, sier Aasrud til NTB.

– Derfor er forsvarlig pengebruk det aller viktigste, og slik jeg kjenner Rødt, er det ikke det de er mest opptatt av, understreker hun.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Sample HTML block