Innenriks

Organisasjon krever granskning av norske bistandspenger til Libanon

Minst 32 millioner norske bistandskroner har gått tapt som følge av dårlige vekslingskurser. Nå krever Transparency International Norge en granskning.

– Det er hårreisende at såpass mye penger går tapt i vekslingskurser. Dette er sårt tiltrengte penger til mennesker i nød, sier spesialrådgiver Gro Skaaren-Fystro i Transparency International Norge til VG.

Uttalelsen kommer etter at avisen nylig avdekket at minst 32 millioner kroner som Norge donerte gjennom FN, ble borte i Libanon i 2020 på grunn av dårlige vekslingskurser. Også andre land som har donert gjennom FN, har mistet verdier.

Bistandsmidlene har fått betydelig dårligere valutarate enn Libanons befolkning har benyttet i det daglige.

Flyktningbistand forsvant

Bankene har lenge insistert på at verdien av en dollar er 1.500 libanesiske pund, mens markedet akkurat nå mener at en dollar er verdt rundt 30.000 libanesiske pund.

At bistandsorganisasjoner har måttet forholde seg til de offisielle vekslingskursene har ført til at den reelle verdien av bistanden som når flyktningene, er blitt lavere.

Det gjelder blant annet midler sendt til Verdens matvareprogram og FNs høykommissær for flyktninger.

– Hvis det er riktig at UD ikke har regnet på dette selv, er det litt spesielt, og det er bra det avdekkes i mediene. Dette må undersøkes, og det er vel naturlig at UDs sentrale kontrollenhet ser nærmere på dette, sier Skaaren-Fystro.

Økonomisk krise

UD svarer ikke på VGs spørsmål om hvorvidt de vil iverksette en granskning, men sier VGs utregninger blir hypotetiske fordi FN må forholde seg til bankene.

– FN må forholde seg til landets myndigheter og de lover og reguleringer som gjelder i de landene de jobber i. FN-organisasjonene har altså ingen mulighet til å benytte såkalt markedskurs, skriver statssekretær Henrik Thune i en epost til avisen.

Den libanesiske økonomien gikk på en kjempesmell i 2019, noe som har ført til at valutaen har mistet 90 prosent av verdien sin og at store deler av befolkningen er drevet inn i akutt fattigdom.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen