Innenriks

Heddaprisen for beste mannlige hovedrolle til Olav Waastad

Olav Waastad vant prisen for beste mannlige hovedrolle under Heddapris-utdelingen søndag. Han har hovedrollen i «Blikktrommen» på Nationaltheatret.

Saken er oppdatert

– Prismottakeren er en skuespiller som setter klørne i publikum med absolutt tilstedeværelse. Han mestrer hele det emosjonelle registeret på sitt karakteristisk slaskete elegante og uforfengelige vis, heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Heddapris-utdelingen for 2022 holdes på Det Norske Teatret i Oslo. Skuespillerne Gjertrud Jynge og Evelyn Rasmussen delte ut prisen.

Tveterås vant

Heddaprisen for beste kvinnelige hovedrolle gikk til Kjersti Tveterås for hennes tolkning av Jane Eyre på Nationaltheatret.

– Kveldens prisvinner veksler mellom dirrende kjærlighet, raseri og selvreflekterende kommentarer om vår egen og den ikke fullt så nære fortiden. Fjellstøtt gestalter hun den emosjonelt vaklende rollefiguren med både aggresjon og sjarm, skriver juryen.

Tveterås kommer fra Stavanger og er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun har også vært med i flere filmer, deriblant Vibeke Idsøes film «Løvekvinnen» fra 2016, basert på Erik Fosnes Hansens roman med samme navn.

Preben Hodneland og Kingsford Siayor delte ut prisen på scenen i Det Norske Teatret søndag.

Kjersti Tveterås blir en fandenivoldsk Jane Eyre på Nationaltheatret. Foto: Øyvind Eide

Fikk ærespris

Heddakomiteens Ærespris tildeles skuespiller og tidligere teatersjef ved Teater Manu, Mira Zuckermann.

– Få mennesker i vår bransje har utrettet mer for internasjonale nettverk og utveksling. I sitt felt har hun vært en pioner. Sånn sett er hun nærmest som en institusjon å regne. Det er i kraft av hennes arbeid og ambisjoner at vi mellom norske scenekunstinstitusjoner har et vitalt tegnspråklig teater, Teater Manu, heter det i juryens begrunnelse.

Teater Manu jobber med tegnspråklig scenekunst, og Zuckermann medvirket til at teateret ble opprettet i 2001. I 20 år var hun teatersjef før hun gikk av i fjor.

Zuckermann kom til Norge fra Israel som tolvåring. Hun har vært en forkjemper for teater på tegnspråk i mange år.

Zuckermann fikk prisen under utdelingen av Heddaprisene søndag kveld.

Nyeste fra Dagsavisen.no: