Innenriks

Regjeringen innfører flere sanksjoner mot Russland

Norge innfører flere sanksjoner mot Russland, blant annet forbud mot import av olje via sjøen fra Russland til Norge.

– Vi står sammen med EU om sanksjonene mot Russland for å opprettholde presset på landets regjering og listeførte elite. Nå forbyr vi import av olje som fraktes sjøveien fra Russland til Norge, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Forbudet mot å importere råolje og andre petroleumsprodukter fra Russland trer i kraft umiddelbart, men forskriften inneholder overgangsperioder fram til 5. desember 2022 for råolje og fram til 5. februar 2023 for petroleumsprodukter.

Flere personer satt på liste

I denne omgang er 65 personer og 18 enheter listeført. Samlet er nå 1.158 personer og 98 enheter listeført.

Det dreier seg blant annet om personer som anses å være ansvarlig for russiske soldaters handlinger i Butsja og Mariupol, ledende forretningsfolk og familiemedlemmer til listeførte oligarker og offentlige tjenestepersoner, flere selskaper innen forsvarsindustrien og en finansinstitusjon.

Saken fortsetter under videoen

– Norge burde gjøre mer

Selv om norsk samhandel med Russland har vært liten sammenlignet med mange andre land, er enkelte norske bedrifter og deres ansatte hardt rammet av sanksjonene, påpeker Huitfeldt.

Venstres Guri Melby mener Norge burde gjøre mer.

– Jeg skulle ønske de samtidig brukte dette som en anledning til å fjerne sitt eget særnorske unntak for russiske supertrålere i norske havner. Disse trålerne bidrar til å fôre Putins krigsmaskineri med penger, og det er noe vi ikke kan stå inne for, sier hun til NTB.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen