Innenriks

Storfesten i gang på Slottet

Kongelige fra hele Europa og prominente gjester fra hele Norge er samlet på Slottet for å feire prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag.

forkant av festen stilte en stivpyntet kongefamilie opp på et festbilde, hvor kveldens hovedperson satt i midten – mellom kongen og dronningen.

Arveprinsesse Ingrid Alexandra fylte 18 år i januar og ble med det myndig. Det betyr at hun i prinsippet kan ta over som statsoverhode, men det gjør hun først den dagen både kongen og kronprinsen er borte.

Myndighetsdagen feires med brask og bram, og 199 personer sitter til bords på Slottet fredag kveld. På menyen står blant annet gulrottartar, asparges og kamskjell, kveite og jordbær og is. Utover kvelden blir det også dans og taler.

Massiv oppslutning

Til stede på feiringen er kongelige fra hele Europa, og de stilte alle opp på et stort gruppebilde inne i lille festsal på Slottet før festen. Med på bildet var også Durek Verrett, som nylig forlovet seg med prinsesse Märtha Louise.

Anledningen gjorde det også mulig å samle tronarvingene fra fem land på ett og samme bilde.

Gjestelisten avslører en massiv oppslutning fra alle europeiske kongehus, med unntak av det britiske. Både det nederlandske kongeparet Wilhelm Alexander og Maxima, dronning Mathilde av Belgia og kong Felipe av Spania vil være til stede under gallamiddagen. Den skulle egentlig starte klokka 20, men ble noe forsinket.

Kongefamilien kom inn til middagen rundt klokka 20.20, etter at alle gjestene hadde ankommet.

Utsatt feiring

Hele den utvidede kongefamilien vil er til stede, inkludert prinsesse Astrid, fru Ferner og Marit Tjessem. Märtha Louise, hennes tre barn og Durek Verrett.

I tillegg deltar en rekke statsråder, de parlamentariske lederne på Stortinget og mange representanter for norske organisasjoner og samfunnsliv.

Torsdag ble prinsessen feiret med en egen fest arrangert av regjeringen. Begge feiringene ble utsatt til nå på grunn av korona.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen