Innenriks

Hvalrossen i Kragerø har våknet og forlatt båten den lå i

Hvalrossen Freya lå og sov lenge og godt i en fritidsbåt i Kragerø, men hadde søndag morgen dratt videre. Den har trolig lagt på svøm for å finne seg frokost.

Brannvesenet rykket ut til Stabbestad da det lørdag kom meldinger om en hvalross som lå og sov i en fritidsbåt. De fikk hvalrossen ut av båten, men den svømte tilbake og la seg til å sove igjen.

– Ukjent for 110-sentralen om hvalrossen fortsatt er i båten. Det blir ikke gjort noen aktive tiltak fra brannvesenets side med berging av båten, skriver Sørøst 110-sentral på Twitter søndag morgen.

De skriver videre at båten ikke utgjør noen miljøfare per nå og at saken håndteres videre av eier og forsikringsselskapet.

Ikke syk, bare hvalross

Det er blitt spekulert på om hvalrossen kunne være skadd eller syk siden den insisterte på å få sove i fritidsbåten. Det sier Rune Aae, stipendiat ved Universitetet i Sørøst-Norge, at den trolig ikke er.

– Det er fornuftig å la den være. Det er veldig hvalross-aktig det den driver med nå, det er bedagelige skapninger, sier Aae til VG.

– Den er på ingen måte syk. Det er viktig å følge med på slik at ingen avliver den på feil grunnlag, noe som har skjedd et par ganger på Vestlandet for eksempel, legger han til.

Kan komme tilbake

Aae sier at hvalrossen trolig har dratt ut for å spise muslinger og skjell. Han sier det er gode sjanser for at hvalrossen kommer tilbake.

Lørdag uttalte vaktleder Harald Kleppo ved 110-sentralen at de var i villrede om hva de skulle gjøre.

Hvalrossen er tidligere blitt observert mens den solbadet på bryggen i Langesund. Ordfører Grunde Wegar Knudsen i Kragerø sier til VG at han har vært ute i båt og sett etter hvalrossen, uten å få et glimt av den.

– Det viktigste er at hvalross-livet går sin gang, og at hvalrossen svømmer og oppholder seg der den vil uavhengig av kommunegrenser, sier ordføreren til VG.

Hvalrossen har fått navnet Freya og observasjoner av den blir plottet inn på dette kartet.

Mer fra Dagsavisen