Innenriks

Forsvarsdepartementet bekrefter: Norge har donert artilleri til Ukraina – og gitt opplæring

Norge har donert 22 artilleriskyts av typen M109 med utstyr og reservedeler, samt ammunisjon til Ukraina, bekrefter Forsvarsdepartementet.

– De ukrainske styrkene er avhengig av vestlig støtte i form av militært materiell og våpen for å kunne stå imot de russiske angrepene. Ukraina har bedt om denne typen våpenstøtte. Utviklingen av krigen i Ukraina tilsier at det nå er nødvendig å donere også tyngre materiell- og våpensystemer, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding.

Det står også i pressemeldingen at Norge har trent opp ukrainske styrker i bruk av disse våpnene i Tyskland.

Det har vært spekulert i at Norge donerte slike våpen i lang tid, og Russland hevdet å ha ødelagt en M109-kanon donert fra Norge tidligere denne uka. Det er imidlertid først nå det har kommet en bekreftelse.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen