Innenriks

Kjerkol: Utvalg skal utrede muligheten for utvidet grense for selvbestemt abort

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) kaller det «historisk» når et utvalg nå skal vurdere om grensen for selvbestemt abort skal utvides.

I Hurdalsplattformen lovte regjeringen å sette ned et utvalg for å vurdere abort-spørsmålet. Nå er utvalgslederen og mandatet på plass, mens resten av utvalget lar vente på seg.

Helseministeren sier hun håper utvalgets arbeid vil føre til en opplyst debatt.

– Jeg mener at så viktige spørsmål ikke kan være gjenstand for politisk hestehandel, sier Kjerkol.

Utvalget får følgende hovedoppdrag:

  • Utvalget skal vurdere et alternativ til dagens abortnemnder som ivaretar dagens grense for selvbestemmelse ved utgangen av tolvte svangerskapsuke og et alternativ der grensen for selvbestemmelse utvides.
  • Det skal også innhente kunnskap om hvilken rådgivning, veiledning og oppfølging kvinner får.
  • Det skal vurdere organisering av tilbudet.
  • Og det skal sammenligne praksis med andre nordiske land.

Splitter regjeringen

Arbeiderpartiet har gått inn for å avvikle nemndene og utvide grensen for selvbestemt abort til 18 uker. Det står ikke spesifisert i mandatet om utvalget skal se på utvidelse til uke 18 eller om det også skal vurdere andre avgrensninger.

Kjerkol sier utvalget står fritt til å komme med egne anbefalinger. Men hun viser til at det i dag er selvbestemt abort til uke 12, og mellom uke 12 og 18 tas beslutning i nemnd.

– Det er en grense for utvidelse i tråd med det, sier hun.

Saken har vakt hodebry ettersom det er et tema som splitter internt i regjeringen. Mens Ap ønsker utvidelse, vil Senterpartiet at dagens grense skal videreføres. Helsepolitisk talsmann Hans Inge Myrvold (Sp) varslet at denne hovedlinjen vil ligge fast.

– Abortlovgivningen er for viktig for å være gjenstand for politisk spill, sier han.

Sp fristiller

Myrvold understreket under pressekonferansen at det er viktig å innhente kunnskap. Han gir også ønske om at det skal frambringe en konstruktiv debatt. Senterpartiet har i fristilt sine stortingsrepresentanter til å stemme etter overbevisning når saken kommer opp for Stortinget.

Men partiets primærstandpunkt er at dagens lovgivning – med grense på 12 uker – må ligge til grunn, understreket han.

På spørsmål fra Dagbladet om det betyr at det i realiteten ikke spiller noen rolle hva utvalget kommer fram til, fordi partiet allerede har bestemt seg, svarer han:

– Jeg representerer helsepolitikken her. Jeg opplever at dette er et så tungtveiende spørsmål at vi fristiller våre medlemmer i Stortinget, så vil de gjøre sine respektive beslutninger. Men vi er opptatt av å få et godt kunnskapsgrunnlag.

Saken fortsetter under videoen

Helsejurist leder arbeidet

Kari Sønderland, jurist og tidligere ekspedisjonssjef i Helse- og omsorgsdepartementet, skal lede utvalget. Resten av utvalget er ikke klart.

Helseministeren lover at det kommer på plass innen kort tid, men antydet ikke noe nærmere.

Departementet inviterte i vinter til innspill om hvem som skal sitte i utvalget. Det har kommet mange henvendelser fra mange hold om organisasjoner som ønsker seg representert.

– Det kommer ikke i statsråd på fredag, men i løpet av kort tid. Det var mange innspill, sier Kjerkol.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen