Innenriks

MDG ser til høyre for å redde Fornebubanen

Mandag bestemmer Ap og SV i Oslo seg for om de skroter eller bygger Fornebubanen. Skjebnedagen for prosjektet kan også få følger for det rødgrønne byrådet.

Dronefoto av det som skal bli Fornebubanen. Banen blir en ny T-banestrekning som skal gå fra Majorstuen til Fornebu. Den skal stå ferdig i 2029. 1. april ble det kjent at prisen på prosjektet er beregnet å bli 5 milliarder kroner høyere enn antatt.
Arkivfoto 23. februar 2022: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Oslo MDGs bystyregruppe vedtok mandag kveld enstemmig at de ønsker å bygge ferdig Fornebubanen, i tråd med enigheten i Oslopakke 3.

Nå kan partiet komme til å bryte med byrådspartnerne for å redde banen, skriver Aftenposten. For i både Ap og SV er det stor motstand på grunn av store overskridelser.

MDG og Venstre i Oslo har derfor gjort noe så uvanlig som å komme med en felles appell til Ap, SV og regjeringen om å redde Fornebubanen. Dersom banen ikke bygges ut, vil Oslo droppe en stor kollektivsatsing samtidig som utbyggingen av E18 vest for Oslo fortsetter for fullt, påpekes det i appellen.

– De er den verst tenkelige løsningen og et utfall jeg tror nesten ingen ønsker seg. Men det er dessverre ennå et mulig utfall, sier gruppeleder Eivind Trædal i MDG til avisen.

– Det vil låse hele Oslo vest til en bilbasert fremtid. Det vil være et svik mot miljøet, sier miljø- og samferdselspolitisk talsperson Marit Kristine Vea i Oslo Venstre.

Trædal og Vea mener E18-utvidelsen må ryke dersom det står mellom utbygging av vei og bane.

Høyre, Venstre og KrF har varslet at de ønsker å bygge banen. Det er ennå ikke avklart i MDG hva som skjer dersom Ap og SV sier nei, ifølge Trædal.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen