Innenriks

Fellesforbundet mener Norge kan bli nødt til å sakke farten på klimakuttene

Norge kan måtte redusere klimamålene dersom energikrisen som følge av Ukraina-krigen varer lenge, varsler Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

– Det er viktig at vi utvinner olje og gass. Det er fortsatt behov for petroleum i energimiksen vi bruker. Vi skal også gjøre det i solidaritet med andre europeiske land for å gjøre dem mindre avhengig av Russland med en despotisk leder i Putin, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum til Aftenposten.

På LO-kongressen i neste uke blir klima et stridstema. Norsk Tjenestemannslag foreslår at LO skal «jobbe for at det ikke åpnes for nye olje- og gassfelt på norsk sokkel». LO-sekretariatet innstiller på sin side på å forkaste forslaget. I stedet vil LO-ledelsen ha en uttalelse om at de ønsker fortsatt leting.

Jørn Eggum, som leder et forbund med 160.000 medlemmer blant annet innen oljeindustrien, sier at krigen i Ukraina har forsterket behovet for leting, produksjon og eksport av norsk olje og gass.

Samtidig avviser han at klima må vike for sikkerhetspolitikken.

– Nei. Jeg tror vi kan kombinere begge. Men hvis konflikten skulle vedvare, kan det hende at vi må sakke farten på alle kutt i utslipp vi har sagt vi skal ta hjemme innen 2030. Årene går fort når vi skal ha så massive kutt.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen