Innenriks

Miljøaktivister på Stortinget sponset av næringsministerens familieselskap

Møbelfabrikken Vestre – næringsministerens familieselskap – sponset i fjor miljøaktivistene Extinction Rebellion med 300.000 kroner.

Bildet viser aktivister tilknyttet Extinction Rebellion blir fjernet av politiet. De aksjonerte på innsiden av Stortinget forrige uke.

Aktivistene som avbrøt Stortingets spørretime og limte seg fast til tilhørerbenkene i forrige uke, er fra samme organisasjon.

– Å lamme landets nasjonalforsamling er absolutt ikke riktig måte å gå fram på, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) til Dagbladet.

I 2020 inngikk møbelfabrikken et tre års engasjement med organisasjonen, men dette ble avsluttet i oktober i fjor, samme måned som Jan Christian Vestre ble statsråd. Han eier fortsatt det meste av selskapet, selv om han ikke har noen aktive roller.

Aktivister i Extinction Rebellion står nå med en politianmeldelse mot seg, fra Stortinget selv etter aksjonen i forrige uke.

Ifølge strategi- og bærekraftssjef i Vestre, Øyvind Bjørnstad, ble avtalen avsluttet etter en aksjon mot svenske flyplasser der rullebaner ble blokkert.

– Extinction Rebellion gjennomførte en aksjon på flere flyplasser i Sverige som vi mener satte liv og helse i fare, og dette er noe vi ikke ønsker eller kan støtte, sier han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen