Innenriks

Espen Andersen Bråthen i retten: Erkjenner straffskyld for Kongsberg-drapene

Espen Andersen Bråthen (38), som er tiltalt for å ha drept fem mennesker i Kongsberg i fjor høst, erkjente straffskyld da rettssaken mot ham startet onsdag.

– Jeg erkjenner straffskyld for hele tiltalen, sa Espen Andersen Bråthen da sorenskriver Liv Synnøve Taralsrud spurte om han erkjenner straffskyld for hele eller deler av tiltalen.

Espen Andersen Bråthen møtte onsdag i Buskerud tingrett i Hokksund etter at han 13. oktober i fjor angrep tilfeldige mennesker i Kongsberg med pil og bue og kniv.

Han er tiltalt for drap på fem mennesker, elleve drapsforsøk og 13 tilfeller av grove trusler 13. oktober i Kongsberg i fjor. Han er også tiltalt for flere andre forhold, blant annet for å ha kastet en kniv etter tre politibetjenter.

Også i fengslingsmøter har Bråthen tidligere erkjent straffskyld og de faktiske forhold.

Bråthen ankom tingretten iført en hvit t-skjorte. Han satt rolig med armene i kors og så foran seg mens aktor Andreas Christiansen leste opp tiltalen. I alt er det 31 fornærmede i saken, hvorav de 26 som ikke ble drept skal inn og forklare seg under rettssaken.

– Jeg angrer veldig

I sin frie forklaring senere på åpningsdagen for saken i tingretten, sa Espen Andersen Bråthen at han angrer på angrepet han gjennomførte i oktober i fjor.

– Jeg angrer veldig på det jeg har gjort. Jeg skulle ønske de jeg drepte var i live. Det var ikke meningen. Jeg angrer veldig, sa Bråthen i sin frie forklaring i retten onsdag.

Da det var Bråthens tur til å forklare seg, reiste han seg og leste fra håndskrevne notater.

Bråthen forklarte at bestemte seg for å drepe da han fryktet at han skulle bli blind, og at han ville gjennomføre angrepet før han mistet synet. Han hadde først bestemt seg én gang, men ombestemte seg. Senere bestemte han seg på nytt for å drepe.

Han sa også at det ikke er noen fare for gjentakelse, fordi han nå vet at det er feil å drepe.

Bråthen har blitt diagnostisert som kronisk paranoid schizofren.

Tvil om han kan straffes

Selv om Bråthen erkjenner straffskyld, er det sterk tvil om han kan straffes.

Tre rettspsykiatrisk sakkyndige som har vurdert ham, har konkludert med at han hadde en sterkt avvikende sinnstilstand da han begikk handlingene i Kongsberg. Det betyr at han trolig var utilregnelig og dermed ikke kan straffes.

Påtalemyndigheten har også varslet at de under rettssaken vil be om at Bråthen dømmes til tvungent psykisk helsevern. Det er likevel opp til tingretten å avgjøre om han var utilregnelig.

Viste video

Aktor startet Kongsberg-rettssaken i Buskerud tingrett med å vise overvåkingsvideoer av at Espen Andersen Bråthen skyte piler mot folk på Coop Extra mens de løper unna.

På den første videoen kan man se to mennesker komme løpende fra garasjeanlegget til Coop Extra, før en kunde i butikken forstår hva som skjer og forsøker å gjemme seg.

Noen sekunder senere kommer Espen Andersen Bråthen løpende mens han spenner buen og skyter. Han går kun i sokkelesten, og er iført en hvit singlet og en grønn bukse. Han har også flere kniver på seg og et hylster til pilene.

Flere andre videoer inne fra butikken viser også de første sekundene av angrepet.

Den første nødsamtalen til politiet ble også avspilt. Den ble ringt inn av en av kundene som befant seg i garasjeanlegget.

– Det er en mann som skyter med pil og bue på Coop Extra og Vinmonopolet, kan man høre innringeren si under nødsamtalen.

– Gjem deg! Gjem deg! roper innringeren.

Telefonopptak

Buskerud tingrett fikk høre telefonopptak fra skrekkslagne ofre som traff på Espen Andersen Bråthen da dramaet utspant seg i Kongsberg 13. oktober i fjor.

Minutt for minutt skildret aktor Andreas Christiansen hvordan tiltalte gikk fra Extra-butikken i Kongsberg sentrum og ut i gatene hvor han skjøt etter folk som kom forbi på fortauet.

Med solid dokumentasjon fra overvåkingskameraer og nødsamtaler til politiets operasjonssentral, beskrev statsadvokaten hva som skjedde da Bråthen skjøt mot intetanende mennesker den kvelden.

En kvinne ringte til politiet og fortalte at hun sto utenfor butikken sammen med en som var blitt truffet av en pil i armen. Selv ble hun forsøkt skutt etter.

– Han prøvde å skyte meg, herregud. Med pil og bue, utbryter hun til politimannen.

– Er det sånn ordentlig pil og bue, spør politimannen.

– Ja, svarer hun og beklager at hun var blitt borte for operasjonslederen en stund fordi hun måtte ta hånd om datteren.

– Han sa ingenting, han bare så helt gæren ut og skjøt mot alle i nærheten, fortalte kvinnen.

I innledningen sa statsadvokaten at Bråthens hensikt var å drepe så mange som mulig da han noen minutter etter klokka 18 om kvelden den 13. oktober forlot leiligheten sin. Han var da utstyrt med pil og bue og 60 piler, samt fire kniver.

Ferden gjennom Hyttegata

Espen Andersen Bråthen tok seg inn til sine ofre gjennom bakgårder og gikk langs Numedalslågen da han drepte fem tilfeldige mennesker i Hyttegata i Kongsberg.

Gun Marith Madsen (78) var den første tiltalte drepte 13. oktober i fjor.

Under sitt innledningsforedrag sa aktor Andreas Christiansen at Bråthen tok seg inn til Madsen gjennom inngangsdøren i bakgården i Hyttegata 31, der hun bodde. Der knivstakk han henne flere ganger.

Deretter tok han seg ifølge aktor ut i hageområdet som ligger ut mot Numedalslågen. Her fulgte han elva fram til nedsiden av Hyttegata 23, der Hanne Englund (56) bodde. Her tok han seg inn i keramikkverkstedet der Englund oppholdt seg alene. Englund ble knivstukket flere ganger, før Bråthen gikk inn i huset hennes, som ligger vegg-i-vegg. Deretter gikk han tilbake til verkstedet og knivstakk Englund igjen.

Fra Englund gikk han ut i portrommet, der han traff på Andréa Meyer (52). Her stakk Bråthen Meyer flere ganger med kniv, før han fortsette å stikke henne ute i gata. Meyer var nabo med Englund, og de to naboene hadde snakket på telefon rett før Englund ble drept.

Deretter tok Bråthen seg igjen ned i bakgården til Englund, og gikk bort til leilighetskomplekset i Hyttegata 17, der Liv Berit Borge (75) bodde i første etasje. Hun hadde kjæresten Gunnar Erling Sauve (75) på besøk. Bråthen tok seg inn i leiligheten ved å knuse terrassedøren. Derfra jaget han kjæresteparet gjennom leiligheten, før han knivstakk dem ved inngangspartiet til oppgangen.

Kort tid etter ble Bråthen pågrepet av politiet.

Psykisk helse

Aktor mener det var den psykiske tilstanden til Espen Andersen Bråthen som drev han til handlingene som førte til at fem mennesker ble drept i Kongsberg.

Aktor Andreas Christiansen sa i sitt innledningsforedrag at de sakkyndige mener Bråthen har hatt diagnosen paranoid schizofreni siden 2007. Han har hatt en langvarig psykiatrisk historie og har vært innlagt flere ganger, men hadde vært uten behandling i to og et halvt år før hendelsene i Kongsberg i oktober i fjor.

Aktor mener det var den psykiske helsen som drev Bråthen til handlingene. Påtalemyndigheten mener han var alene om handlingene, og at alle ofrene var tilfeldige personer.

– Har ikke innsikt

Da statsadvokaten var ferdig med sitt innledningsforedrag, fikk forsvarer Fredrik Neumann slippe til med sine kommentarer. Han uttrykte enighet med påtalemyndighetens gjennomgang, men utdypet for retten klientens psykiske helsetilstand.

– Han har ikke innsikt i at han er syk og trenger behandling, siterte Neumann fra de sakkyndige.

Neuman viste til at Bråthen hadde forklart at han hadde drept fem mennesker og begrunnet det med at det var noe han måtte gjøre for å bli gjenfødt. De sakkyndige som har undersøkt 38-åringen, har avgitt en erklæring om at han lider av paranoid schizofreni.

Aktoratet har varslet at de vil be om tvungent psykisk helsevern for Bråthen, og det er hans forsvarer enig i.

Utilregnelig

– Bråthens psykiske helsesituasjon var på gjerningstidspunktet, og lenge før det, slik at han etter min oppfatning ikke kan straffes. Han er ikke strafferettslig ansvarlig. Han er utilregnelig, sa forsvareren.

– Dette tror jeg blir rettens konklusjon, la han til.

Bråthen framsto som rolig og avbalansert mens aktor holdt sitt innledningsforedrag. Opptak av nødsamtaler og overvåkingsvideoer fra Coop Extra-butikken Bråthen gikk inn i med pil og bue, 60 piler og med fire kniver, ble avspilt uten at den tiltalte mannen viste noen synlig reaksjoner.

Forsvareren trakk fram at Bråthen, til tross for behandling etter pågripelsen, ikke har endret oppfatning om grunnen til at han drepte fem personer.

– Det omhandler den grunnleggende oppfatningen at Bråthen gjennomførte drap for å bli født på ny. Dette er den virkeligheten han har hatt, og fortsatt har, sa Neumann.


Det er ventet at han vil bli kjent utilregnelig.


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: