Innenriks

Eldreombudet avvikles hvis regjeringen får viljen sin

Eldreombudet avvikles fra 1. juli 2023, foreslår regjeringen. Derfor reduseres bevilgningen med én million kroner i år i revidert nasjonalbudsjett.

Årsaken til avviklingen er først og fremst økonomisk, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Flere av Eldreombudets oppgaver dekkes allerede av andre ombud og instanser.

– I en tid der vi må prioritere, mener regjeringen at det er riktig å rydde i overlappende funksjoner og ansvarsområder, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Pasient- og brukerombudet styrkes med tre millioner kroner, og dette skal også komme de eldre til gode, ifølge Kjerkol.

– En hån

Beslutningen kom overraskende på eldreombud Bente Lund Jacobsen.

– Stortinget vedtok enstemmig å opprette Eldreombudet ved lov i 2020. Jeg forventer at det står ved lag og at Eldreombudet opprettholdes. Arbeidet med å fremme eldres interesser må trappes opp, ikke ned. Eldreombudet trengs som vaktbikkje og trekkhund, sier hun.

KrF-leder Olaug Bollestad kaller beslutningen «en hån mot de eldre».

– I altfor mange år var eldre en gruppe i samfunnet uten et eget ombud. Det gjorde KrF noe med og opprettet et eldreombud. At regjeringen nå legger ned Eldreombudet som KrF fikk opprettet, er bare trist, sier Bollestad.

Barn og unge

I revidert budsjett får barn og unge mer penger. 75 millioner kroner skal gi barn og unge som er særlig rammet av koronapandemien, ekstra støtte og oppfølging.

Midlene gis til tiltak i kommunene og fylkeskommunene, opplyser Kunnskapsdepartementet.

Pengene skal særlig rettes mot områder som over tid har hatt de strengeste smitteverntiltakene.

Tildelingen kommer i tillegg til 216 millioner kroner som i år ble satt av til tiltak mot tapt faglig og sosial læring.

– Koronapandemien har rammet skjevt. I tråd med anmodningene fra Koronakommisjonen mener vi det er viktig at vi som samfunn tar grep overfor de barna og elevene som har vært hardest rammet av pandemien, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

15 millioner kroner skal gå til breddetiltak for barn og unge slik at flere skal ha tilgang på kunst og kultur i hele landet, foreslår regjeringen.

– Vi vil at barn og unge over hele landet skal kunne delta i fritidsaktiviteter. Derfor prioriterer vi prosjekter som gjør fellesarenaer innen idrett og kultur mer tilgjengelig for barn og unge, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).

6,7 millioner går til organisasjonen Ungdom og Fritids prosjekt på fritidsklubber med å inkludere flere barn og unge i fritidsklubbaktiviteter.

4 millioner går til Stiftelsen Fargespill, 1,3 millioner kroner til Stolpejakten, 1 million til filmveksthuset Tvibit i Tromsø, 800.000 kroner til prosjektet for større mangfold og representasjon i kultursektoren i regi av JM Norway, og 650.000 kroner til prosjektet Barrierefri fritid hos Unge funksjonshemmede. Og 550.000 fordeles til andre idrettstiltak for barn og unge senere i år.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen