Innenriks

MDG frykter at vikingskipene blir ødelagt etter kutt

MDG er kritiske til regjeringens forslag om å kutte kostnadene av nytt vikingtidsmuseum. De mener at vikingskipene kan bli ødelagt.

Det nye Vikingtidsmuseet skal etter planen bli over tre ganger så stort som Vikingskipmuseet. Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB

– Det er rett og slett slik at vi er på overtid for å få reddet skipene og sikre at de blir tatt vare på, sier nestleder Arild Hermstad i MDG til Khrono.

Torsdag legger regjeringa fram forslaget til revidert nasjonalbudsjett for 2022. Forrige uke uttalte forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) at kostnadene for byggingen av nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy i Oslo må reduseres med 1 milliard kroner.

Hermstad er derimot tydelig på at det er galt av regjeringen å skape usikkerhet rundt realiseringen av Vikingtidsmuseet.

– Vi er nødt til å få prioritert midler til å komme videre med prosjektet så vi ikke risikerer at båtene blir ødelagte. Det ville vært ekstremt pinlig for Norge om vi ikke klarer å ta vare på disse kulturminnene, sier Hermstad.

Flere partier er avventende med å komme med kritikk mot regjeringa før det reviderte budsjettet blir lagt fram.