Innenriks

Frp åpner for utenlandske militærbaser på norsk jord

Frp vil skrote baseerklæringen fra 1949 og åpne for allierte utenlandske militærbaser på norsk jord, også i fredstid.

Frps ledertrio Terje Søviknes, Ketil Solvik-Olsen, og Sylvi Listhaug. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

«Landsmøtet ber stortingsgruppen om å fremme forslag om å åpne opp for etablering av allierte baser på norsk jord også i fredstid som et supplement til oppbygging av eget forsvar», heter det i resolusjonen som ble vedtatt på Frps landsmøte.

Partiet viser til situasjonen i Ukraina.

– Russlands invasjon av Ukraina markerer en ny tid for europeisk sikkerhet. Baseerklæringen har tjent Norge vel i mer enn 60 år, men kan ikke sies å ha samme relevans i dag. Russland har selv sørget for å gjøre den utdatert. Nato trenger tydelige avtrykk i nordområdene, og Norge trenger rask assistanse ved situasjoner der krise eller krig truer. Det får man dersom våre allierte har baser i Norge, heter det.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen