Innenriks

Tettpakket 1. mai-program på venstresiden

Pandemien er så godt som over. Det betyr hektisk tale- og reisevirksomhet når toppene på venstresiden i norsk politikk skal markere arbeidernes kampdag.

Av Steinar Schjetne/NTB

Pandemien har satt en betydelig demper på 1. mai-markeringene landet rundt de siste to årene. Da har partiene og organisasjonslivet holdt svært nedtonede markeringer og i stor grad hatt digital overføring av taler. Men nå er nedstenging, smittevernrestriksjoner og sosial distansering historie.

Dermed får jordens bundne treller endelig gå i tog, svinge røde faner, rope paroler og sammen istemme Internasjonalen for å markere arbeiderbevegelsens viktigste kampdag.

Både Ap, SV og Rødt har sine viktigste folk som talere ute på veien søndag.

På høyresiden blir 1. mai derimot møtt med tilsynelatende skuldertrekk. Venstres toppfolk har ikke spesielle planer i anledning dagen, får NTB opplyst. Fremskrittspartiet er på sin side samlet til landsmøte 1. mai-helga, og avslutter den med intern konferanse søndag.

Minnes avdød LO-leder

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) starter dagen med 1. mai-frokost i Drammen og fortsetter rundturen med besøk flere steder i Vestfold og Telemark. Han avslutter dagen i Asker, der det søndag kveld holdes minnekonsert for tidligere LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, som døde brått i fjor vår.

Fungerende LO-leder Peggy Hessen Følsvik er hovedtaler og vertskap for det store 1. mai-arrangementet i hovedstaden. Etter taler fra balustraden avsluttes arrangementet med tog under hovedparolen «Frihet, demokrati og solidaritet».

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) drar ut på en nordgående trøndelagsturné, som starter i Trondheim og avsluttes i Meråker. På veien stopper hun blant annet innom den Ap-bastionen Malvik og Nygaardsvold-bygda Hommelvik.

Partisekretær Kjersti Stenseng (Ap) avslutter sin reise sørover på østsiden av Oslofjorden i Sverige. Etter å ha stoppet innom Råde, Sarpsborg og Halden på veien, skal Stenseng holde hovedappellen under Socialdemokraternas arrangement i Strömstad.

Saken fortsetter under videoen

Rødt og SV ute på veien

Arbeidenes internasjonale kamp- og solidaritetsdag er selvsagt viktig, også for de andre partienes på venstresiden. Både Sosialistisk Venstreparti og Rødt har sine folk ute i gatene – og tilsynelatende er det fungerende leder Kirsti Bergstø i SV som har det mest tettpakkede programmet under SV-leder Audun Lysbakkens pappaperm.

Bergstø starter i Ås rett sør for Oslo, og jobber seg gjennom dagen nordover til Jessheim, via Ski, Lillestrøm og Enebakk.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er årets hovedtaler på torgmøtet i Sandnes klokka 12. Deretter holder han årets hovedtale i Byparken i Stavanger to timer senere.

Nestlederne i partiet – Marie Sneve Martinussen og Silje Josten Kjosbakken – taler i henholdsvis Asker og Drammen og Ski.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen