Innenriks

Listhaug gjenvalgt for to nye år – kvinnerekord i Frps sentralstyre

Sylvi Listhaug ble fredag kveld klappet inn av Frps landsmøte til to nye år som partileder. Liv Gustavsen og Unni Nilsen Husøy ble fredag valgt inn som faste representanter til Frps sentralstyre, som nå består av fem kvinner og seks menn.

44-åringen overtok som partileder etter Siv Jensen i mai i fjor, og fikk fornøyet tillit av landsmøte på Clarion hotell på Gardermoen fredag.

I en kort tale til partiet der hun argumenterte for å bli gjenvalgt, sa hun at det har vært et stort privilegium å få lede partiet det siste året.

– Det har vært hektisk, men det har jammen vært kjekt, sa hun til stående applaus fra salen.

Det var aldri noen tvil om at Listhaug skulle gjenvelges, og kort tid etter forsvarstalen mottok hun blomster på scenen og fikk beskjed om at hun var gjenvalgt. Hun hadde ingen motkandidater.

– Tusen takk, sa hun, nok en gang til jubel fra salen.

Kvinnerekord i sentralstyret

Med Gustavsen og Nilsen Husøy er fem av de ni på listen over landsmøtevalgte delegater til sentralstyret kvinner. Den siste av de tre nye i sentralstyret ble Kristoffer Sivertsen, som vant over valgkomiteens innstilte kandidat Bjørn Larsen.

I tillegg kommer partiledelsen, som består av leder Sylvi Listhaug og nestlederne Terje Søviknes og Ketil Solvik-Olsen.

– Det er rekord, som jeg kan huske i alle fall. Nå har jeg vært med lenge, og jeg tror ikke det var flere damer før min tid for å si det sånn, sa Frp-leder Sylvi Listhaug til VG om innstillingen, som altså ble vedtatt.

Da Listhaug selv ble valgt som partileder på landsmøtet i 2021, var hun innstilt sammen med ti menn, noe som vakte oppsikt. Kampvoteringer førte imidlertid til at hun fikk følge av tre kvinner inn i sentralstyret.

Listhaug selv ble også klappet inn til gjenvalg for to nye år.

Frp har lenge hatt en betydelig overvekt av menn i alle ledd, både lokalt og regionalt. På Stortinget sitter 19 menn og bare to kvinner.

Mer fra Dagsavisen